Joan Fuster, unes orientacions didàctiques
- Written by Coordinadora
- Published in Recursos en xarxa
- comments
Per què Joan Fuster?
Enguany, la 27 Trobada d’Antella, sota la marca En rogle, club de lectura, homenatjarà Joan Fuster, l’escriptor de Sueca, amb motiu dels 50 anys de l’edició Nosaltres els valencians (1962), un llibre que revoluciona la historiografia de l’època i que amb El País Valencià (1962) i Qüestió de noms (1962) constitueixen els documents de referència bàsics d’interpretació de les claus d’identitat del nostre País.
A més a més, enguany fa 20 anys del traspàs d’un intel·lectual que es va convertir en el referent ideològic de moviments socials emergents, allà pels anys 60, que començaven a treballar pel redreçament cultural, social i polític d’un País que patia un llarg període d’amnèsia col·lectiva, d’una preocupant despersonalització com a poble i d’una mena, més que evident, desorientació espai-temporal com a entitat històrica.
Què hi proposem?
Amb els arguments exposats, la 27 Trobada de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera proposa als centres educatius de la comarca que programen activitats al voltant de la figura i obra de Joan Fuster. Per tal d’ajudar-vos a formalitzar este pla de treball, vos oferim unes orientacions didàctiques, on s’inclouen propostes d’activitats i una bateria de recursos perquè els feu servir amb eixa finalitat pedagògica i divulgativa.
No és del tot necessari que la planificació d'estes activitats recaiga únicament en l'assignatura de la valencià o literatura valenciana, i en el professorat que les imparteix. Des d'altres àmbits de coneixement, des d'altres disciplines curriculars, es pot iniciar una aproximació a Joan Fuster i aprofundir en el gran ventall temàtic de l'intel·lectual suecà. Per tant, des de les ciències socials, de la filosofia, de les ciències empíriques, des de les especialitats artístiques... s'hi pot concebre moltes activitats a desenvolupar a l'aula o fora d'ací, doncs Fuster era un personatge polièdric, amb un interés diversificat per totes les realitats proximes i llunyanes, amb una poderosa perspectiva que no ha perdut encara sentit d'actualitat i frescura.
Audiovisuals
Vídeo
- Joan Fuster, una biografia visual (Federació Escola Valenciana)
CDrom interactiu, amb imatges i breus textos autobiogràfics. - Ser Joan Fuster (Universitat de València)
Documental sobre la vida i obra de Joan Fuster. - La nostra terra (Sueca TV)
Reportatge sobre Joan Fuster fet per Sueca Televisió l’any 2002, per a conmemorar el decé aniversari de la seua mort. - Montserrat Roig entrevista Joan Fuster (TVE)
Entrevista feta al programa Personatges, el 1977.
Audio
- Recomanem escoltar la cançó Criatura dolcíssima, amb lletra de Joan Fuster, adaptada, musicada i per cantada per Lluís Llach. <karaoke>
- Joan Fuster. Literatura, nació i compromís (2002). Blanquerna ràdio
Eixides
Es poden fer als llocs més diversos del País Valencià: comarques (els Ports, el Maestrat, la Marina, etc.), ciutats (Xàtiva, Elx i Alacant, València, etc...), paratges naturals (l’Albufera, el Penyagolosa), que caldrà lligar a una lectura de Viatge pel País Valencià o de L’Albufera de València.
Recomanem l’eixida a l’Albufera, únic paratge valencià al qual Joan Fuster va dedicar tot un llibre. Pot incloure:
Passeig en barca per l’estany, que caldrà contractar telefònicament amb algun dels barquers o barqueres que s’hi dediquen, i ofereixen bons preus als grups escolars.
Visita al Centre de [...] de l’Albufera, per observar la rica fauna dels aiguamolls. Normalment cal reservar dia i hora amb molta antelació.
Per proximitat geogràfica, en un mateix dia es pot visitar l’Albufera i la casa de l’escriptor a Sueca. Cal concertar-ho telefònicament amb el Departament de Cultura de l’Ajuntament suecà.
Lectures
Llibres
Si, per acostar els alumnes a l’obra de Joan Fuster, decidim fer-los llegir un volum complet, aconsellem:
- Ser Joan Fuster, Edicions Bromera. Antologia de textos assagístics breus.
- Diccionari per a ociosos, Edicions 62. Una de les millors mostres de l’assaig humanístic fusterià: reflexió sobre l’home, la història, la cultura.
- L’Albufera de València, Edicions Bromera. Una aproximació a la història, el paisatge i la realitat social de l’estany.
Fragments, textos breus
Aforismes
En podem presentar una tria, que es pot fer amb un criteri temàtic (l’enveja, la vanitat, la justícia, la història...). Hi podem fer servir qualsevol de les obres de Fuster dedicades a aquest gènere, o bé recórrer a l’antologia Aforismes (Edicions Bromera).
Set llibres de versos (Edicions 3 i 4)
Recomanem de llegir els poemes que canta Lluís Llach a Criatura dolcíssima.
Nosaltres els valencians (Edicions 62)
Se’n pot triar un fragment sobre qualsevol època de la història valenciana: la conquesta de Jaume I, les Germanies, etc.
Viatge pel País Valencià (Obres completes 3. Edicions 62)
Inicialment publicat en castellà (El País Valenciano), l’autor en va voler fer una edició definitiva en la llengua en què hauria volgut escriure’l, més enllà dels imperatius editorials del moment. En podem triar capítols dedicats a ciutats (Alcoi, Morella, Xàtiva, Sagunt, etc.) o altres espais (Penyagolosa, l’Horta, etc.) que, per diversos motius, trobem convenients.
Més bibliografia
- Raons i paraules (1999). A cura d'Isidre Crespo.
- Joan Fuster, l'escriptura assagística. Vicent Salvador (Universitat Jaume I)
- Joan Fuster, intèrpret d'Ausiàs March. Lola Badia
A l’aula
A banda del comentaris i anàlisis que s’hi puguen fer dels textos de Fuster, es pot fer:
Debats al voltant de qualsevol text polèmic seu, que s’hi preste.
Confeccionar una cronologia, a doble columna, datant d’una banda les principals fites biogràfiques de Fuster (naixement, estudis, publicació d’obres, col•laboració en premsa, coneixences literàries, etc.) i, de l’altra, els fets històrics més diversos que, de lluny o de prop, va viure (dictadura de Primo de Rivera, proclamació de la República, Guerra Civil, Dictadura del general Franco, Segona Guerra Mundial, llançament de la bomba atòmica, maig del 68, guerra del Vietnam, Transició a la democràcia, Estatut d’Autonomia, Llei d’Ús i Ensenyament, caiguda del teló d’acer, etc.). S’hi pot afegir una tercera columna datant esdeveniments culturals: publicació d’obres literàries importants d’altres autors, relacionats o no directament amb Fuster.
Arxiu de recursos
- Un acostament a Joan Fuster. Per a 2on de Batxillerat
- Biblioteca de textos electrònics
- Joan Fuster, un valencià escèptic (2004). Vilaweb
- Estudis d'història cultural. Antologia de textos a cura de Francesc Pérez i Moragón
Hemeroteca
NOTA: Estes Orientacions Didàctiques han estat possibles gràcies a la inestimable col·laboració de Víctor Labrado