Dimarts, 28 de març, a la Casa de la Cultura d’Alzira, amb l’assistència de més de mig centenar de persones, es va presentar el llibre «La Ribera a peu i en bici», del professor i militant ecologista Pedro Domínguez, una de les cares més visibles de l’entitat la Ribera en Bici – Ecologistes en Acció. Van intervindre també en aquest acte, Artur Blasco, de l’editorial Reclam i Joan Cortés, director de la col·lecció Pertot; col·lecció i editorial en la que s’ha publicat aquesta guia que servirà perquè les amigues i els amics de la bicicleta i de passejar per paratges encantadors a l’abast de la mà sumen gaudi i coneixement.

Des de fa alguns anys, l’editorial Reclam i la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera impulsen aquesta col·lecció de llibres, una col·lecció especialitzada a editar una bibliografia centrada en la nostra comarca i diversificada en format guies, manuals, quaderns de treball i narrativa. Les intencions d’aquesta col·lecció es troben expressades en la lletra grossa d’un conveni que compromet Reclam i la Coordinadora a «proveir de publicacions que ajuden a conéixer la comarca de la Ribera per mitjà de propostes per a gaudir-la, crear recursos didàctics per a les comunitats educatives, les quals poden convertir en projectes singulars, i editar materials que conviden a analitzar i debatre temàtiques importants per a plantar cara als reptes col·lectius».

En la seua intervenció, Artur Blasco va explicar les característiques de l’edició d’aquest llibre i va assenyalar que «els criteris de publicació d’aquesta obra han sigut molt exigents, ja que havien d’estar a l’altura de la importància que se li atorgava, per l’ús que se n’havia de fer en mans d’un col·lectiu cada dia més nombrós de persones que recorren a la natura cercant espais per a conviure amb un medi ambient que els aporta salut física i mental». L’obra de Pedro Domínguez està impresa en paper reciclat i se n’ha programat un calendari de presentacions per la comarca per fer arribar «La Ribera a peu i en bici» a totes les persones i col·lectius interessats a fer les 24 rutes proposades en el llibre.

En el seu torn de paraula, Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres i director de la col·lecció Pertot, va indicar que «l’interés de l’entitat en aquesta col·lecció és establir una corretja de transmissió entre el model educatiu que defensa i el model social que cal construir, per impulsar tant projectes als centres educatius com debats d’idees sobre interrogants que ens fan avançar cap a un futur mediambientalment més sostenible i socialment més just i participatiu». «En aquest terreny», va afegir el representant de la Coordinadora de Centres, «les comunitats educatives tenen una paper importantíssim a fer en la lluita contra les conseqüències del canvi climàtic i han d’assumir-lo amb responsabilitat».

Pedro Domínguez, autor de «La Ribera a peu i en bici», es va adreçar als assistents per analitzar l’índex de les 24 rutes de la guia. Segons va dir Pedro, «aquesta guia per la comarca és el resultat de la revisió d’una guia anterior, en què s’ha aportat una major quantitat de rutes i s’ha millorat la manera d’explicar-les i d’il·lustrar-les». «El llibre pretén», va continuar dient, «cultivar actituds ecologistes per mitjà de fer créixer el coneixent i l’estima pel medi natural que ens envolta, cada vegada més deteriorat a causa de la intervenció humana, per accions especulatives urbanístiques i, en general, per la sensació falsa que no existeix una dependència directa entre la població humana i la natura que afecte la supervivència de la humanitat i la salut de planeta».

L’edició del llibre «La Ribera a peu i en bici» forma part de les activitats i projectes de l’Agenda Any Trobada Albalat 2023, entre els quals també es troba l’activitat «Vine-te’n a la Trobada en Bici». Aquesta activitat és una proposta habitual en totes les Trobades anteriors que enguany també es realitzarà, amb dos trajectes simultanis, un que eixirà d’Alzira i l’altre de Sueca, el mateix dia de la 38a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera, el pròxim 23 d’abril.

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!