La 38a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera celebrada diumenge 23 d’abril va omplir de gom a gom carrers i places d’Albalat com una festa reivindicativa, lúdica i alegre que va refermar l’ensenyament i l’aprenentatge en la nostra llengua. Vora un centenar de comunitats educatives, una quarantena d’entitats, col·lectius i organitzacions locals i comarcals i una gran multitud de visitants provinents de bona part de la Ribera van confluir en la Trobada per gaudir de la festa pel valencià, la qual ja és una cita ineludible en el calendari de les comunitats educatives. Una nodrida presència de representants d’ajuntaments i d’institucions de caràcter comarcal i autonòmic va voler acompanyar-nos per expressar el seu suport a l’ensenyament en valencià i a la dignificació de l’ús social de la nostra llengua, una competència compartida per les administracions locals, comarcals i pels governs valencians.

Juntament amb la 38a Trobada Albalat 2023, una vintena llarga d’altres Trobades comarcals se succeïxen al llarg i ample del nostre país amb el lema «Recuperem el verd», en homenatge i record a Carme Miquel, mestra, mestra de mestres, escriptora, columnista, feminista i ecologista, que va significar una persona clau no sols per a la implementació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià de 1983 sinó una professional de l’educació que va influir, i molt, en la construcció de l’actual model educatiu valencià i en la creació d’Escola Valenciana i la seua federació d’associacions per la llengua.

Enguany, en la nostra Trobada, hem fet un esforç per desenvolupar un model de sostenibilitat mediambiental per a grans esdeveniments culturals. Comptàvem amb la col·laboració del Consorci Ribera Valldigna, participant habitual en les anteriors Trobades, que ens ha proporcionat equips d’educadors mediambientals, contenidors per a la classificació de residus, recipients per a produir compostatge als centres educatius, etc; a més, de carmanyoles, plats, coberts i gots de paper reciclat per als establiments hostalers de la 14a Jornada Gastronòmica. Val a dir que el Consorci i la Coordinadora han estat treballant durant mesos en la redacció d’un protocol de sostenibilitat de la Trobada, el qual es va fer públic per fer minvar la seua petjada ecològica tant a causa de l’organització dels tallers, paradetes, actuacions d’entaulat i animacions de carrer i exposicions com pels mitjans emprats per a la mobilitat dels visitants.

Així mateix, també hi ha hagut una diversificació de temàtiques als tallers i les paradetes participants. L’organització de la 38a Trobada Albalat 2023, en el formulari d’inscripció, els havia proposat que tematitzaren la seua oferta en continguts mediambientals o de sostenibilitat o, en el cas de les empreses culturals, com les editorials, que basaren l’animació cultural en la celebració del 23 d’abril, dia del llibre. El cas és que un gran percentatge de centres educatius confeccionaren els seus tallers inspirant-se en els reptes que representa l’emergència climàtica. Fins i tot, van personalitzar els tallers centrant-los en reivindicacions específiques de les seues poblacions d’origen o les activitats de les pròpies comunitats educatives. Algunes aules d’educació infantil va sol·licitar substituir la dotació clàssica de taules i cadires per uns altres espais arran del terra, tranquils i segurs, proveïts de materials i recursos sensorials, vivencials, que convidaren a la experimentació amb el cos i treballar les percepcions més primàries.

Al llarg de la celebració de la 38a Trobada, i després d’una deliberació exigent del jurat constituït per membres de les AMPA dels centres educatius locals, es van lliurar els guardons al Taller +original, +reivindicatiu i +educatiu. Aquests guardons van recaure de la següent manera: el taller +original, a l’AMPA del CEIP Benicull; el taller +educatiu, a l’Escola Infantil Prada de Guadassuar i el tallers +reivindicatiu al CEIP Ausiàs March d’Alzira. Amb aquest motiu, se’ls va lliurar un diploma acreditatiu als representants dels centres guardonats i una tauleta digital per a utilitzar-la a les seues aules, de mans de Juani Clos, presidenta de la Mancomunitat Albalat i Polinyà. Una hora després, es va fer lliurament també d’un diploma acreditatiu a l’AMPA del CEIP Benicull per «Taules ben parades», una iniciativa de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera que pretén incorporar un ingredient lúdic i festiu a aquells grups de persones que paren taula per a dinar als carrers de la Trobada.

En aquesta Trobada també hem recuperat el projecte «Ràdio Escola». Es tracta d’un projecte educatiu, promogut per Escola Valenciana, que és, alhora, una activitat que ofereix a les comunitats educatives un taller de ràdio per tal d’implementar una ràdio escolar que s’utilitze, a banda de ser un canal de comunicació que cree xarxa informativa dins i fora del centre, com una eina transversal per a totes les àrees curriculars que cultive competències expressives i comunicatives entre l’alumnat i que engegue formats d’aprenentatge més participatius, més proactius, més cooperatius.

Al capdavant de la «Ràdio Escola» de la 38a Trobada Albalat 2023 es trobava Pau Bou, un professor experimentat en la utilització de la ràdio per abastar objectius educatius als centres on ha exercit l’ofici d’ensenyar i d’aprendre.

Com ja sabeu, després del dia de la 38a Trobada Albalat 2023, hi cal desenvolupar el calendari de l’Agenda Any Trobada, format per activitats i projectes que figuren en el conveni signat per l’Ajuntament d’Albalat i la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera a fi de garantir les condicions idònies per convertir la població amfitriona de la Trobada en el referent comarcal de l’ensenyament en valencià i de la reivindicació per la dignitat del seu ús social. Estigueu atents i atentes a la planificació d’aquestes activitats i projectes perquè serà com un plugim de propostes que recorrerà l’any Trobada com un núvol carregat d’aigua per fer saó allà on descarregue.

Una de les primeres propostes d’aquesta Agenda Any Trobada és la Jornada que celebrarem a Corbera el proper dissabte 6 de maig titulada «Eines per a combatre el canvi climàtic”, amb la inauguració d’una exposició el dia anterior que romandrà uns dies en aquesta població perquè la puguen visitar i gaudir moltes persones.

Especial menció farem del «Vine-te’n a la Trobada en Bici», una activitat molt vinculada a la celebració de la Trobada de la Ribera i organitzada per la Ribera en Bici – Ecologistes en acció i Amics i amigues de la Muntanyeta del Sants – Agró. Enguany, hi ha hagut un augment de la participació en els dos trajectes que finalitzaven a Albalat, un que eixia de Sueca i l’altre s’iniciava a Alzira amb prop d’un centenar de ciclistes en total.

També volem remarcar el 20 anys de vida, d’activisme social, de Xúquer Viu, una entitat defensora del riu que travessa la nostra comarca com una serp d’aigua i que bateja amb el seu nom el territori que creua, de vegades generós, de vegades destructor. Tant de bo que Xúquer Viu continua fent anys i desenvolupant la seua tasca imprescindible en defensa del riu, considerant-lo un medi natural, l’Albufera i les zones humides i els aqüífers com una manera de defensar la salut del planeta.

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!