La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció

Fa milers d’anys, quan érem menys d’un milió d’éssers humans dispersos per tota la Terra i consumíem solament el necessari per alimentar-nos, el nostre impacte ambiental resultava insignificant, pràcticament nul. Però ara que som més de 7.777.000.000 d’humans i consumim cent voltes més per persona (als països desenvolupats), el nostre impacte és tan gran que amenaça amb desequilibrar els mecanismes que sostenen la Biosfera, duent-nos a una situació catastròfica, terminal, si no canviem adequadament ja.

La crisi o emergència climàtica és el problema més greu i urgent. Les causes, ben conegudes, són les emissions de gasos hivernacle (CO2 sobretot) i la destrucció de selves, boscos i ecosistemes primaris. Per tant, les solucions principals passen per reduir l’ús dels autos, consumir productes locals, estalviar energia, aprofitar domèsticament l’energia solar, plantar-ne arbres autòctons, etc. etc.

Conscients d’això, la Comissió de Sostenibilitat de la Trobada d’Escoles en Valencià, en col·laboració amb l’Ajt. d’Alzira, ha replantat uns 300 m2 de l’àrea periurbana recuperada del Mirador del Xúquer amb arbres autòctons xeròfils grans, de les espècies fraxinus angustifolia i fraxinus ornus. L’objectiu és que amb estos arbres es compensen les emissions de CO2 corresponents a la Trobada d’enguany, que es celebrarà el 26 d’abril en esta ciutat.

Cal recordar que al casc urbà d’aquest municipi falten més de 6.000 arbres per arribar als estàndards europeus, perquè tradicionalment ha sigut un tema ignorat, oblidat, i només s’han preocupat d’edificar i especular per tot el terme; fins i tot arribaren a tapar i soterrar el meandre del Xúquer que abraçava l’Alzira històrica, per a construir damunt edificis de 10 altures… Sols durant les últimes dècades s’ha començat a tindre en compte la necessitat d’arbrar el municipi, com fan a les ciutats europees. I l’actual Ajt. hauria de ficar-se com a meta plantar-ne uns 1.000 arbres autòctons i xeròfils més cada any, dins del casc urbà.

És molt important, perquè l’emergència climàtica va desbocada i sols podem resoldre-la si comencem a assumir tots els impactes ambientals que fem, per a reduir-los i neutralitzar-los a rengló seguit. I una de les millors solucions és plantar-ne arbres com els que hi ha a les nostres muntanyes…

2020: Any de l’Emergència Climàtica

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!