El passat divendres, 1 de març, als Salons Siglo XXI de l’Alcúdia, es va celebrar la quarta edició de la Nit de la Ribera, un esdeveniment en què es guardonen les comunitats educatives pioneres de la inplantació en la comarca de l’ensenyament i aprenentatge en valencià després de la promulgació de la Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià, l’any 1983. Aquesta cerimònia fou conduïda per Cristina Pilsa i Vicky Martínez, les quals ho van fer amb una gran mestria i implicació.

Els dos primers parlaments adreçats a l’auditori de la sala els realitzaren Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, i Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera, el qual va concloure la seua intervenció referint-se al lema de les Trobades d’enguany Fem poble, parlem valencià afirmant que «descriu l’eix més bàsic d’una convivència ciutadana que es fonamenta en la integració de les llengües, en un model educatiu i social inclusiu que conrea la tolerància i el respecte allunyat de qualsevol conflicte tòxic».

Enguany, els centres educatius escollits van ser l’IES Hort de Feliu d’Alginet, l’IES Consuelo Aranda d’Alberic i l’IES Els Èvols de l’Alcúdia, com a centres d’educació secundària, i els CEIP Rafael Comenge d’Alberic, Pepita Greus d’Alginet, Eugeni Martí de Benicull, López Marco de Sollana, Escoles Carrasquer de Sueca i Tirant lo Blanc d’Alzira. Tots aquestes comunitats educatives van vindre a recollir els guardons acompanyats per membres dels seus claustres i de les seues respectives AMPA o AFA, fins i tot volgueren donar-los suport institucional representants dels Ajuntaments de procedència. <veure’n fotos>

Pocs moments abans del lliurament d’aquets guardons, que testimoniaven la història viva de l’ensenyament i aprenentatge de valencià en les seues aules, es donaren també els reconeixements a persones i entitats de Benimodo vinculades amb la celebració de la 39a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera 2024 que tindrà lloc diumenge 21 d’abril. En paraules de Paco Teruel, alcalde de Benimodo i diputat de cultura de la Diputació de València «el poble de Benimodo és l’exemple de quin paper fa la cultura en l’enriquiment de la vida quotidiana dels seus ciutadans». «La 39a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera se celebra en un poble amb tantes inquietuds culturals i artístiques en què el valencià és un element més d’aquesta sensibilitat col·lectiva, un factor social que uneix i enforteix la convivència», va dir Paco Teruel en el preàmbul al lliurament de reconeixements locals.

Durant aquesta part de la 4a Nit de la Ribera es donaren reconeixements individuals al pintor Rafa Armengol, nascut a Benimodo i artífecs del cartell de la 39a Trobada i de l’anterior, organitzada el 1998, i a Carmina Andrés, filla del gran poeta valencià Vicent Andrés Estellés, que va viure alguns anys al poble per mediació de Didín Puig. Reberen aquests reconeixements de mans de Paco Teruel, alcalde de Benimodo, i Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana.

Després d’aquest lliurament, es va procedir a donar els reconeixements a la trajectòria col·lectiva de les comunitats educatives locals, els quals van recaure en el CEIP Josep Gil i Hervàs i l’escoleta infantil Les Moreres. Aquests reconeixements van ser lliurats per la regidora de cultura, Mª José Martínez, acompanyada per la regidora Meli Puig. Van recollir aquests reconeixements representants de les dues comunitats educatives i, en el torn d’agraïments, adreçaren unes paraules als assistents Irene Machí, cap d’estudis del centre, i Enric Ramiro, antic mestre i un referent de l’ensenyament en valencià a la comarca.

En aquest apartat, l’Aula Didàctica Didín Puig, la qual «té com a objectiu difondre i dinamitzar la figura de la periodista Didín Puig d’acord a la seua importància dins del panorama cultural i periodístic valencià», també va rebre un merescut reconeixement per la seua tasca social, actual i futura, que desenvolupa. Eva Cifres i Isabel Cifres, actualment al cap de la gestió de l’Aula Didàctica, van rebre aquest merescudíssim reconeixement de Mª José Martínez, regidora de cultura, en aquesta ocasió acompanyada pel regidor Iván Delicado.

Per acabar aquesta tanda de reconeixements, per la seua continuïnat i ressò social, es va atorgar reconeixement als Premis Vicent Andrés Estellés de poesia i narrativa curta en valencià. Van pujar a rebre aquest reconeixement Rafa López i Enric Ramiro, membres del seu incansable Jurat. Immaculada Cerdà, secretària i acadèmica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua fou l’encarregada de lliurar-los aquest reconeixement.

Com a fi de festa, els assistents a la 4a Nit de la Ribera 2024, van guaudir amb l’actuació d’Andreu Valor, que va cantar bona part del seu repertori musical i ens va fer un tast d’alguna cançó que forma part del seu nou disc, el qual es donarà a conèixer properament.

<obrir l’àlbum de fotos de la 4a Nit 2024>

 

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!