Escola Valenciana recapta més de 8.000€ en la campanya solidària destinada a la Comissió d’Ajuda al Refugiat – PV

Web d’Escola Valenciana, 19/04/2017

La dramàtica situació que viuen les persones refugiades ha centrat per segon any la campanya solidària d’Escola Valenciana.

La novena campanya de sensibilització ‘Un euro, llavor de solidaritat pels refugiats al País Valencià’ ha recaptat un fons de 8.172,28€ gràcies al compromís de les escoles en el foment de l’ajuda humanitària. Els donatius de l’alumnat ajudaran les persones que s’han vist forçades a deixar la seua terra i busquen una vida millor al País Valencià.

Des del tombant de segle ha hagut una explosió en el nombre de persones que s’han vist forçades a abandonar les seues cases. L’any 2014 es va produir a Europa la crisi migratòria i humanitària més gran des de la Segona Guerra Mundial: més de 65 milions de persones patiren la cruesa d’haver de fugir dels seus països. Els dos últims anys la Mediterrània s’ha convertit en una gran fossa comuna. Vora 6.800 persones, segons dades d’ACNUR, han perdut la vida tractant de fugir de la guerra i la misèria.

«A causa de la situació crítica que pateixen les refugiades i els refugiats i l’escassetat de recursos econòmics, humans, sanitaris.., Escola Valenciana incideix de nou en aquest drama per ajudar-los a tindre un futur i poder continuar endavant», ha declarat el portaveu d’Escola Valenciana, Àngel Martí.

La tasca important de CEAR – PV als centres d’acollida

CEAR – PV treballa des de 1979 sota dos eixos fonamentals: d’una banda, la defensa del dret d’asil i els drets de les persones refugiades apàtrides i migrants vulnerables, les persones amb necessitat de protecció internacional o en risc d’exclusió social i, d’altra banda, treballa per afavorir els processos d’integració social d’aquestes persones al País Valencià. Per al coordinador de CEAR – PV, Jaume Durà, la iniciativa ‘Un euro, llavor de solidaritat’: «És un projecte bonic, el fet de recaptar un euro solidari en el Dia de la Pau que, a més, porta aparellat un material didàctic per a les xiquetes i els xiquets i també per al professorat. Em sembla que és fonamental la línia de treball a les escoles, on s’educaran les futures generacions.»

CEAR – PV és una organització que atén les persones refugiades en el centre d’acollida a Cullera. El portaveu d’aquesta entitat d’ajuda humanitària ha denunciat «les polítiques d’externalització de fronteres que hi ha impedeixen a les persones poder arribar per vies legals i segures. En el nostre centre atenem a persones refugiades de moltes nacionalitats, d’Ucraïna, Síria, però també d’Hondures, Colòmbia, Pakistan, Afganistan… Les que estan a Grècia, estem fent pressió perquè puguen arribar, així com les que estan a Itàlia per reubicació, i també atenem a les que ja han arribat. Per tant, estem encantats amb aquesta col·laboració amb Escola Valenciana i la Conselleria de Cooperació, i el fet de treballar a les escoles amb aquestes unitats didàctiques.»

Amb la iniciativa de conscienciació social ‘Un euro, llavor de solidaritat pels refugiats al País Valencià’, CEAR – PV, a través d’Escola Valenciana, ha posat a l’abast dels centres educatius recursos didàctics per a treballar a l’aula les formes de persecució i vulneracions de drets humans, així com la necessitat de protecció. L’estudiantat ha pogut empatitzar amb la realitat i les dificultats que les poblacions refugiades troben quan arriben al País Valencià. «Un dels nostres treballs ha de ser implicar el conjunt de la comunitat educativa en el concepte de solidaritat. Enguany, hem utilitzat una unitat didàctica per poder fer visible en què consisteix ser refugiat i desmuntar els prototips que ofereixen determinats mitjans de comunicació. El problema és molt greu: la realitat és que milers i milers de persones diàriament estan abocant-se a una possible mort. Gràcies a entitats com CEAR – PV, això se supleix, tot i que hauria de ser una cosa que hauria de tindre la comunitat internacional com a propi», segons ha exposat Àngel Martí.

Escola Valenciana, a través d’aquestes campanyes, en aquest cas, en combinació amb CEAR – PV i amb la col·laboració de la Conselleria de Cooperació, pretén «contribuir a una major sensibilització i palesar la necessitat de canviar absolutament el tracte vers les persones refugiades», en paraules del portaveu de l’entitat. Àngel Martí ha volgut remarcar que «ha d’existir la lliure circulació, amb tots els mecanismes, però ha d’haver empara per a aquesta gent, o donar solucions als problemes d’origen. La gent no ix perquè vol eixir. No vol canviar de país, vol estar a la seua terra», i ha comparat la crisi humanitària actual amb els refugiats de la dictadura franquista: «Aquest país ha sigut un país d’emigrants en el seu moment perquè hi havia una dictadura. La gent no se n’anava perquè sí. Això és el que està passant ara en el segle xxi en la resta de països i, a través de campanyes com aquesta, volem donar-li la volta.»

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació ha col·laborat en aquesta edició. El conseller Manuel Alcaraz ha estat present en el lliurament del xec a CEAR – PV i ha agraït a Escola Valenciana i a CEAR – PV: «l’esforç continuat que estan fent. La Conselleria també està fent un enorme esforç de revitalització de la cooperació valenciana. Ens sentim orgullosos d’iniciatives com aquestes que vénen de la societat civil: tenim l’obligació moral de fer tot allò que puguem. On hi ha un refugiat és on hi ha un tros de frontera, de concertina, de reixat.»

En aquesta línia, el conseller Manuel Alcaraz ha expressat: «El meu fill, que té sis anys, em fa una d’aquelles preguntes que són difícils de contestar: ‘Papà, què és un refugiat?’ Tu pots explicar que hi ha guerres en el món, però només hi ha una solució: que els xiquets deixen de preguntar això. Per aquesta raó, crec que hem de treballar des de les institucions, des de la societat civil… CEAR – PV fa una tasca incommensurable amb aquestes persones, i Escola Valenciana, dins de les seues tasques en el món de l’educació i la nostra cultura, troba temps i diners per a desenvolupar projectes que són part fonamental del nostre futur com a poble. No tenim sentit com a poble si no som un poble solidari.»

L’anterior campanya solidària que promogué Escola Valenciana es va adreçar a ACNUR, concretament als refugiats sirians. «Des d’Escola Valenciana som conscients que hi ha famílies al nostre país que ho estan passant molt malament i, malgrat tot, han posat la seua llavor per ajudar altres persones que ho han perdut tot. Això és la solidaritat», ha expressat Àngel Martí. Els xiquets i les xiquetes que han participat amb les seues escoles en la campanya han aportat un euro dels seus estalvis i, amb aquest senzill gest, «l’alumnat ha posat el seu gra d’arena en el foment de l’ajuda humanitària i els drets humans, així com ha enfortit els valors de convivència, educació per a la pau, la tolerància, la solidaritat i la no-violència, per a construir un món més just, el món pel qual treballa Escola Valenciana.»

La campanya ha estat activa fins al 30 de gener, dia en què es commemora el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau, tot i que, posteriorment, a petició de les escoles, es va ampliar el termini de participació.

Escola Valenciana ha col·laborat amb prop d’una desena d’entitats a través de la campanya ‘Un euro, llavor de solidaritat’. UNESCOCAT va encetar aquesta iniciativa i, la resta d’anys, l’entitat cívica ha destinat les ajudes a projectes de Metges sense Fronteres, la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Saharaui al País Valencià, Amnistia Internacional, Creu Roja, Escoles Solidàries –dues campanyes–, ACNUR i CEAR – PV.

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!