Ahir, a la 2a Nit de la Ribera, celebrada a la Sala Rex Natura d’Alzira, les comunitats educatives de la comarca, les primeres promocions d’alumnes dels programes d’ensenyament en valencià i la comissió organitzadora de la 35a Trobada Alzira 2020 van viure una vetlada entranyable d’alabances al model educatiu bilingüe que va fer possible que el valencià hi fora llengua vehicular d’aprenentatge, des de fa 37 anys, arran de la publicació de la LUEV al 1983.
La 2a Nit de la Ribera va engegar amb les notes musicals del grup de tabaleters i dolçainers d’Alzira, que retronaren a l’antesala del menjador convertint-se en la banda sonora dels retrobaments entre amics i amigues, de les salutacions efusives.
La Nit de la Ribera d’enguany va reunir a la Sala Rex Natura prop de 250 persones, entre guardonats i protagonistes dels reconeixements que la Coordinadora de Centres en Valencià havia de lliurar a la comarca i a la ciutat d’Alzira. A banda d’estos col·lectius, membres de la comissió organitzadora de la 35a Trobada Alzira 2020 volgueren estar presents en un acte en què es cultivava el record dels primers anys d’aplicació del programa d’ensenyament en valencià.
En paraules d’Adelina Espanya, la qual es va adreçar al públic, després, en nom de les comunitats educatives i les promocions d’alumnes homenatjades, eixa època “no fou gens fàcil, tot estava per inventar. Tant mestres com AMPA van fer un sobreesforç perquè l’experiència educativa tinguera èxit, amb il·lusió i esperança”.
Elisa Moragón i Marcel Santacreu, presentadors d’esta 2a Nit de la Ribera, van corroborar que “un bon grapat de col·legis de la comarca posaren en marxa projectes educatius i experiències en valencià emprant noves metodologies que suposaven la renovació pedagògica en les aules (…) Mares i pares, ensenyants i alumnat (…) recolliren la llavor d’un nou temps”.
La 2a Nit va estar amenitzada pel Duet de Jazz format per Cristina Blasco i Roberto Capella, els quals, amb una suggeridora veu i una fabulosa mestria al teclat, ens feren recordar clàssics de jazz versionats en valencià.
També celebràvem l’aniversari de la darrera Trobada de Centres en Valencià de la Ribera organitzada a la ciutat de l’illa, l’any 1995. Com ens van explicar els presentadors, “en aquella ocasió la Trobada es va fer en el camp de futbol de Venècia i els seu voltants. L’èxit fou aclaparador, gràcies a algunes persones que (…) hui també hi són presents (…). Alfred Aranda, Josep Fluixà, Salvador Llàcer, Anna Ausina, Josep Gregori i moltes més que feren possible i faran possible la 35ena Trobada de la Ribera a Alzira”. El 26 d’abril, el dia de la 35a Trobada, hi haurà ocasió de visitar una exposició retrospectiva de fotografies, cartells i altres testimonis d’aquella primera Trobada, gràcies al treball recopilatori de la Falla la Malva.
Val a dir que la 35a Trobada Alzira 2020 forma part d’una vintena de Trobades que es duran a terme arreu del País Valencià, en un ampli calendari organitzatiu. Enguany, el conjunt de Trobades organitzades per Escola Valenciana i les 24 entitats membres de la seua Federació d’Associacions per la Llengua homenatgen la figura i obra d’Empar Navarro i Giner, una mestra republicana que, pels anys trenta, va impulsar el valencià com a llengua vehicular a l’ensenyament i la seua introducció en el currículum de Magisteri, amb la finalitat que s’incloguera en la formació acadèmica del professorat.
A la Trobada d’Alzira, a més, conjugarem este merescut homenatge a Empar Navarro amb la temàtica de l’emergència climàtica i la sostenibilitat. “Tant és així que un bon grapat de tallers i d’altres activitats elaborats per les comunitats educatives reflectiran les conseqüències més visibles del canvi climàtic i el repte de la sostenibilitat”, es digué de boca dels presentadors de la 2a Nit.
En este moment de la 2a Nit, pren la paraula Diego Gómez, alcalde d’Alzira, per recordar als assistents que “els motius per a organitzar, de nou, la Trobada de Centres en Valencià de la Ribera no han variat, respecte de la que se’n feu el 1995. Hem de continuar reivindicant el valencià a les aules, en l’actualitat, amb els fruits del transcurs del temps. La nostra llengua ha demostrat que és un instrument que ens proporciona la qualitat educativa que busquem, a més de ser un ingredient fonamental de cohesió social i vertebració del país”.
A continuació, pugen a l’escenari Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera, i Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana. Joan Cortés argumenta que “cal homenatjar les comunitats educatives i les primeres promocions de l’ensenyament en valencià perquè cultivar la memòria és construir referents clars de models educatius no vinculats únicament a les llengües vehiculars sinó a projectes educatius que estiguen a l’altura dels reptes socials, actuals i futurs. Cal atorgar un reconeixement públic a aquells col·lectius i persones que, en les primeres etapes de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, hi van donar suport, amb el seu gra d’arena. Hui en dia, en el llindar de l’aplicació de la llei de plurilingüisme i multiculturalitat, demanem també la mateixa implicació de les noves generacions d’alumnes, d’AMPA i de professorat”.
Durant el seu torn de paraula, Natxo Badenes va recordar que “no s’ha d’oblidar la dimensió de país de les Trobades, ni s’ha de perdre de vista la suma d’esforços col·lectius que aconsegueix que hi haja una panoràmica de percentatges d’aplicació del valencià molt positiva al mapa escolar global, per decisió democràtica dels consells escolars de centre. L’any que ve, però, ens enfrontem al repte d’iniciar a l’ESO l’aplicació de la llei de plurilingüisme amb la quantitat significativa de grups d’educació primària en valencià que s’escolaritzaran als IES”.
El lliurament dels guardons als tallers +originals, +reivindicatius i +educatius, patrocinats per la Mancomunitat de la Ribera Alta, hi fou també un moment estel·lar de la 2ª Nit, uns guardons que reberen de les mans de Txema Pelàez, president de la Mancomunitat, i Pere Calpe, tresorer de la Coordinadora de Centres. Els premis estan dotats amb 100 € cadascun i corresponien a la passada Trobada organitzada a Carlet el 2019.
Van ser els següents: Premi als tallers més originals: “Valencià per un tub”. Col·legi José Ma Boquera de Carcaixent. “La Vall més dolça del món”. IES Alcalans de Montserrat. “Taller d’impressió 3D”. IES Rei Jaume d’Alzira Premi als tallers més educatius: “Nom periòdic. IES Enric Soler i Godes de Benifaió. “Dau i ruleta de les històries”. Col·legi Montroi de Montroi “Newtonia’t”. Col·legi Miguel Hernández de Riola. Premi als tallers més reivindicatius: “La capa dels herois”. Col·legi Blasco Ibàñez de Massalaves. “Les nostres plantes”. Col·legi Almassaf d’Almussafes. “Musidona”. Col·legi Severí Torres de Castelló de la Ribera.
Acabat el lliurament de guardons, des dels micròfons del faristol es va fer referència als envelats que la Coordinadora dona a les comunitats educatives associades. “Setanta envelats ornaren els carres de la Trobada gràcies a la col·laboració d’empreses i institucions estretament lligades al món educatiu i a les iniciatives de la Coordinadora de la Ribera i d’Escola Valenciana”. “Enguany s’incorpora un altre grapat de centres que comptabilitzen el 84% de les Comunitats Educatives de la comarca”, conclouen els presentadors. Les empreses que han col·laborat en la iniciativa són Caixa Popular, Mancomunitat de la Ribera Alta, Edicions Bromera i Edicions 96.
Després de l’esperat sopar que convida també a fer barret amb els companys i les companyes de taula, va començar l’última part d’esta 2a Nit de la Ribera consistent en el reconeixement a les primeres promocions d’alumnat del programa d’ensenyament en valencià d’Alzira i les comunitats educatives de la comarca, pioneres en la seua aplicació.
Quant a les promocions d’alumat, des del faristol s’afirma que “s’han fet majors, han crescut, però la llavor que es va sembrar en elles i ells, al seu moment, ha donat els fruits en unes noves generacions que a bon segur segueixen la petjada marcada pels pares i mares i són el futur del vostre poble i del País Valencià”.
Hi fan el lliurament de reconeixements Alfred Aranda, regidor de cultura de l’Ajuntament d’Alzira, i Maria Calvo, la regidora d’educació i infància. Les promocions d’alumnes corresponen a les comunitats educatives del Tirant lo Blanc, de l’Ausiàs March, del Blasco Ibàñez i l’IES José Maria Parra.
Quant a les comunitats educatives pioneres de la Ribera, lliuraren els respectius guardons Diego Gómez, alcalde d’Alzira, i Salva Granell i Isabel Serrano, de la Junta de la Coordinadora de Centres. Enguany, els guardons s’atorguen al C.P. Trullàs de Benifaió, al C.P. L’Alcocera de Polinyà de Xúquer, al C.P. Evaristo Calatayud de Montserrat, al C.P. Sant Antoni Abat de Fortaleny, al C.P. Víctor Oroval de Carcaixent, al CRA Escoles del Xúquer de Sant Joanet i Benimuslem, al C.P. Josep Gil de Benimodo i als IES José Maria Parra d’Alzira, al Vicente Gandia de Castelló de la Ribera i al Joan Fuster de Sueca.
Posteriorment, totes les premiades i tots els premiats ocuparen l’escenari per fer-se la tradicional foto col·lectiva, en què es fa visible l’evolució generacional de les comunitats educatives i els lligams personals que encara conserven les promocions d’alumnes guardonats.
En acabant, s’incorporaren a l’escenari els i les representants de la corporació municipal d’Alzira i els i les membres de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera – Escola Valenciana, per participar en la darrera foto col·lectiva més nombrosa.
Per acabar la 2ª Nit de la Ribera 2020, s’escoltà la versió festiva de la Muixeranda interpretada pel grup alzireny la Fúmiga.