Amigues i amics de la Coordinadora:

La targeta de felicitació nadalenca d’enguany reprodueix el pont de ferro d’Albalat de la Ribera per uns quants motius que, a continuació, explicarem. En primer lloc, perquè és un pont històric sobre el riu Xúquer, el riu que bateja la comarca. En la 38a Trobada Albalat 2023, el Xúquer hi serà un eix ineludible. No sols perquè aquesta serp d’aigua que ens recorre d’extrem a extrem ha garantit durant segles la supervivència econòmica de la població sinó perquè ha sigut el garant de la prosperitat de les poblacions que hi han crescut a la vora.

Hem de dir, però, que a força de considerar el Xúquer i, també els seus afluents, el subministrament d’aigua de boca i per al rec, ens hem oblidat de veure’l com un ecosistema natural que es pot degradar si no el cuidem; un ecosistema que es pot convertir, a poc a poc, per l’activitat humana danyosa, en una escorrentia sense vida. Cal recordar que la salut del Xúquer és la salut de la gent que beu i s’alimenta gràcies a les seues aigües.

El segon motiu és que els ponts de ferro que creuen el Xúquer han ajudat a vertebrar i a cohesionar la comarca. Abans de la construcció d’aquests ponts, el Xúquer era un obstacle per al trànsit fluid de persones i mercaderies; un impediment per a la relació directa entre pobles situats a escassos quilòmetres però que era una distància infranquejable a causa de les dificultats d’interconnexió.

El darrer motiu és un motiu, diguem-ne, metafòric. Els ponts són una imatge encertadíssima de la comunicació, de l’acostament, de la convivència entre persones, de la conjugació d’interessos col·lectius que convergeixen per a compartir el benestar, el progrés i les esperances.

De manera que ens quedem, ara que s’acosta Nadal, amb aquestes tres paraules que resumeixen a la perfecció els anhels que ens omplin els cors: benestar, progrés i esperança.

Bon Nadal i millor any 2023 a totes i tots.

P.D. Als enllaços del text, hi trobareu informació dels continguts exposats.

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!