Hui, diumenge de matí, s’ha fet la presentació del llibre ‘El castell d’Alfarb’ de l’historiador i documentalista Vicent Climent. Ha sigut una presentació entranyable sota un sol que feia setmanes que no ens visitava. ‘El castell d’Alfarb’ és un llibre que naix, com reconeix el mateix autor, d’una comunicació en una jornada de l’Assemblea d’Història de la Ribera. Després d’una primera fullejada ràpida, les persones que se l’emporten a casa sota l’aixella reconeixen l’excel·lent qualitat del llibre i l’acurada edició de Reclam Edicions. Vicent és un escriptor i investigador pulcre, escrupolós amb si mateix i amb els treballs que crea amb el teclat del seu ordinador, al compàs de l’embruixament d’un cant mecànic i arítmic.
En aquesta ocasió, ocupaven la taula que encapçalava l’acte de presentació el propi autor del llibre, Vicent Climent; Arturo Blasco, editor de Reclam Editorial; Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera; el regidor de Patrimoni de l’Ajuntament d’Alfarb, Cèsar Ferrandis; i Pablo Rodríguez, professor de la Universitat Politècnica de València, autor de la introducció, el qual en va fer un resum a la quarantena de persones que formava el públic assistent. Per la seua banda, Vicent Climent, en el seu torn de paraula, ens va exposar les particularitats de la redacció i edició del seu llibre, així com uns altres aclariments que justificaven la inserció de paràgrafs documentals històrics.
‘El castell d’Alfarb’ es publica dins de la col·lecció ‘Pertot’, codirigida per la susdita editorial i la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera – Escola Valenciana. I quins objectius té aquesta col·lecció? Com s’afirma en les darreres pàgines del llibre, l’objectiu ‘és proveir de publicacions que ajuden a conéixer la comarca de la Ribera per mitjà de propostes per a gaudir-la, crear recursos didàctics per a les comunitats educatives, les quals poden convertir en projectes singulars, i editars materials que conviden a analitzar i debatre temàtiques importants per a plantar cara als reptes col·lectius amb què es construeix un futur de progrés i benestar social’.
La col·lecció ‘Pertot’ ja ha fet una trossada de camí: s’ha publicat ‘Acosta’t a la Ribera’, una guia del pobles de la comarca escrita també per Vicent Climent i els quaderns de treball ‘Què és això de l’emergència climàtica’ de Roger Pons i Pedro Domínguez i ‘Alcover, collidor de paraules’ escrit per Josep Daniel Climent i Joan Cortés. Ara per ara, s’estan cuinant uns altres projectes d’edicions que aviat voran la llum i hi ha un grapat de propostes a l’espera de sospesar la seua viabilitat editorial.
Recuperant el fil de la presentació d’aquest llibre, cal dir que publicacions com aquesta cultiven la memòria col·lectiva dels nostres pobles per desvetlar-nos d’on venim i què ha succeït en un cicle llarg de temps per a trobar-nos amb realitats que vivim en el nostre present. En una època en què les xarxes socials accentuen la fragilitat de la memòria col·lectiva, instauren el desarrelament dels nostres contextos socials i emocionals i entronitzen l’existència efímera en mons virtuals, hem d’agrair les iniciatives com aquesta i la perseverança d’escriptors i d’escriptores que, com Vicent Climent, posen el seu enginy al servici de l’art d’explicar-nos successos i esdeveniments que ens retraten i ens ensenyen.
La presentació del llibre de Vicent Climent ‘El castell d’Alfarb’ és la primera activitat programada de la 37a Trobada de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera que se celebrarà el proper 3 d’abril de 2022 a Alfarb.