Mentre Vicent Marzà dribla els cops dels tribunals contra el decret de plurilingüisme, el conseller d’Educació no atura el procés de normalització lingüística al País Valencià. Per tal de trencar els murs de silenci als quals s’enfronta el català, ha engegat una campanya viral que utilitza influencers, samarretes promocionals i un bus lingüístic que viatjarà per tot el territori valencià. L’objectiu és posar fi a la tendència dels catalanoparlants que no usen la seua llengua en àmbits com el treball o els centres comercials i arribar a les zones castellanoparlants.
Moisés Pérez
El Temps, 26.09.2017
Amb els tribunals a la contra, Vicent Marzà, conseller d’Educació, té la intenció de continuar normalitzant la llengua pròpia al País Valencià, de situar-la «en igualtat de condicions respecte de la resta». L’impuls del decret de plurilingüisme a les escoles, la creació d’una oficina per protegir els drets lingüístics dels catalanoparlants o la introducció de la competència lingüística a l’administració pública -Marzà va tindre un paper important per desencallar les negociacions amb els socialistes i la consellera adscrita al PSOE, Gabriel Bravo- són mesures que busquen impulsar la llengua pròpia a l’ensenyament, al sector públic i evitar que els seus parlants siguen discriminats per raons lingüístiques.
Tanmateix, aquestes polítiques no són suficients. La normalització lingüística mai ha aconseguit transcendir l’esfera de l’oci i del comerç amb força. El català, en efecte, s’ha topat amb un mur lingüístic. Una barrera, però, que el Consell vol convertir en escombralls. I la campanya que s’ha presentat aquest dimarts és el mitjà de l’executiu valencià per tal d’aconseguir-ho.
Aprofitant que aquest dimarts era el Dia Internacional de les Llengües i amb el Palau de les Arts com a escenari, Marzà ha presentat la campanya ‘Sempre teua’. Un pla de xoc per la normalització del català al País Valencià que va més enllà de la convocatòria d’ajudes a determinades entitats. Amb aquestes línies d’actuació contemplades a banda, ‘Sempre teua’ busca penetrar en tots els àmbits socials possibles. O, en paraules de Marzà, «posar fi als valencianocallants a la feina». També empentar als castellanoparlants amb predisposició a «fer seua» la llengua pròpia del País Valencià.
Per tal d’aconseguir-ho, s’ha buscat una campanya trencadora, inusual. Elaborada per l’agència de comunicació The Serious Agency mitjançant el sistema de crida de projecte, aquest pla de promoció naix de les dades amb clarobscurs que reflecteix la darrera enquesta d’ús i coneixement social del català al territori valencià. D’una banda, el 85% dels enquestats vol la mateixa o més presència de la llengua pròpia; d’altra, però, la penetració lingüística del català als centres comercials o a les zones d’oci registra unes xifres força preocupants. «A la nostra agència, teníem aquesta inquietud de preguntar-se perquè a determinats àmbits professionals els valencianoparlants canvien de llengua», ha expressat Quique Colomer, de l’empresa de comunicació que ha realitzat la campanya.
«La campanya està adreçada a totes les valencianes i tots els valencians, tant els qui es comuniquen en la nostra llengua com els qui no la solen utilitzar. El valencià és de totes i tots, i amb aquesta campanya la Generalitat l’acosta a tothom perquè la convertisquen en part de la seua vida, no només a casa, sinó també al carrer, al treball, quan compren o quan queden per a dinar amb els amics», ha detallat el director general de Política Lingüística, Rubèn Trenzano, que ha ressaltat, de nou, l’objectiu d’aquest pla promocional: «Volem estar en entorns on el valencià s’ha promogut, com és l’escola, però, especialment, en aquells on el valencià és escàs actualment, com són els centres comercials».
L’ús d’influencers -persones a les xarxes socials amb un gran nombre de seguidors, en aquest cas, a Instagram- busca, precisament, accedir a les persones més joves i no sensibilitzades amb la qüestió lingüística. La creació d’una marca pròpia de samarretes anomenada «Sempre teua», que s’uneix a diversos articles de marxandatge com ara polseres o xapes, intenta obtenir una presència destacada a les xarxes socials per captar nous públics. És a dir, perquè la normalització lingüística també siga visible allà on li és més complicat arribar. Per això, per primera vegada en una campanya publicitària, s’han pagat aquests tipus de persones perquè promocionen la llengua. La diversitat geogràfica dels influencers -Sueca, Elx, Crevillent, Xàtiva, Altea, Sagunt, Eliana, València, Alacant o Castelló- i la pluralitat de professions -arquitectes, models, fotògrafs o mestres- és clau per l’èxit d’aquest pla inusual.
Aquesta campanya amb un cost de 2,3 milions d’euros en total i que durarà fins a la primavera de 2019, segons ha expressat el conseller d’Educació, no es queda només a la xarxa. Fins i tot, no es limita a la inserció de publicitat als mitjans de comunicació. També es comptarà amb un bus lingüístic que viatjarà per la majoria de pobles i totes les comarques del País Valencià. Integrat per monitors lingüístics, s’elaboraran «tallers didàctics» per a nens i joves i comptarà amb informació destinada a la ciutadania, segons ha explicat Trenzano.
La posada en marxa d’un bus lingüístic converteix els ajuntaments en una peça destacada perquè el trencaclosques d’aquesta campanya viral i de carrer funcione. De fet, els diferents col·legis i centres culturals seran avisats en antelació per tal de preparar els tallers i les activitats per quan visite el vehicle cada població. La consellera d’educació es coordinarà amb els municipis que compten amb una Oficina de Promoció del Valencià perquè comence a rodar aquest bus promocional.
La campanya, abans de ser presentada el Dia Internacional de les Llengües, havia estat engegada de forma discreta durant el mes de setembre amb els diferents influencers penjant fotos amb aquestes samarretes. Aquest dimarts, amb tanques publicitàries a València, Alacant i Castelló, s’ha desvelat una campanya que «construir mil ponts, mil vegades» entre els ciutadans i la llengua pròpia delPaís Valencià. Una llengua que, com assenyala la campanya, sempre «serà teua», tot i que «penses que no em necessites. Encara que no m’escoltes, o que, fins i tot, arribes a oblidar-me, no m’importa. Perquè el que realment importa, el més poderós és que, des de la primera paraula fins a l’última, sempre estaré al teu costat». Una autèntica declaració d’amor de la nostra llengua a la qual el Consell espera trobar reciprocitat.