· El Centre de Congressos d’Elx va acollir el lliurament de premis

· Natàlia Bravo, Esclafit Teatre i Carles Cano van amenitzar l’acte


Una nodrida representació de la 35a Trobada Alzira 2020 assistí a 17a Nit

Des de la ciutat d’Alzira es va desplaçar un grup de persones per participar en la cerimònia de lliuraments de guardons que reconeixen la tasca acumulada a l’ensenyament en valencià, la dignificació de l’ús social de la nostra llengua i el conreu de les tradicions que ens identifiquen com a país. Al grup de la foto, veiem la regidora d’educació i infància, Maria Calvo, Alfred Aranda, regidor de cultura, l’editora Dolors Pedrós, ben acompanyants per Emili Gascó i Anna Ausina, membres de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera. Just al mig de la instantània trobem Dolors Ibànez una activista històrica de la Federació d’Escola Valenciana, de les comarques castellonenques, que es va acostar a saludar la representació de la Ribera en la 17ª Nit.

Lluny de la mirada d’aquesta foto  uns altres membres de la Coordinadora rondaven per la sala per saludar les convidades i convidats i la resta d’associacions per la llengua de la Federació. Es tractava de Joan Cortés, que aprofitava la seua ronda per felicitar l’equip humà que està al darrere de l’organització de la 17a Nit. Per la seua banda, Pep Chaqués, Pere Calpe i Fina Piles estaven ocupats atenent els convidats i convidades del Premi Sambori de les diferents comarques valencianes i els provinents de terres rossellonenques, com la Bressola, i de terres mallorquines i catalanes, que també fan aquest premi de literatura d’origens i marca valenciana. Per acabar, no parava tampoc en torreta Ernest Artal, el qual formava part de la logística de la 17a Nit.

Centrem-nos, però, en l’acte de lliurament dels guardons i la presentació de les Trobades 2020

La ciutat d’Elx, el far de la valencianitat al sud, va ser testimoni aquest 22 de febrer de la XVII Nit d’Escola Valenciana, l’esdeveniment que organitza l’entitat cívica i en el qual lliura els seus guardons a persones i col·lectius que treballen per la normalització de la nostra llengua en diversos àmbits. Enguany, Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua guardona el projecte Com sona l’ESO, Maria Conca i el Misteri d’Elx.

En paraula del president d’Escola Valenciana Natxo Badenes, aquests guardons “ens donen l’oportunitat de reconéixer la tasca que dia rere dia fan persones i entitats per afavorir la salut de la nostra llengua”. “Aquestes persones són peces clau per a la nostra arquitectura humana, són elements essencials per a la construcció del nostre país”, ha seguit.

També ha destacat “la sort d’estar envoltats de mestres sabudes i sabuts, de persones i com Maria Conca, a qui hem lliurat el Guardó ‘Josep Vicent Garcia’, i projectes Com Sona l’ESO, que ha rebut el Guardó a l’Ús Social, han dedicat la seua existència a sembrar la llavor de la llengua”. El president de l’entitat Natxo Badenes ha emfatitzat el fet que “han ensenyat les xiquetes i els xiquets a estimar el valencià a través de la literatura, de la música, de la curiositat i el descobriment, aprenent a pensar”.

La Federació ha remarcat la diversitat cultural i lingüística del País Valencià. “Davant els atacs a la convivència, hui a Elx reivindiquem aquesta diversitat que ha fet que el sud haja estat sempre a l’avantguarda de l’ensenyament en valencià”. Una diversitat que també “ha de servir per a construir ponts de convivència entre les comunitats lingüístiques que ostenten la condició de cooficials, a través la interactuació i el coneixement mutu”. L’entitat ha insistit que la llei incloga la capacitació en valencià com una eina indispensable dels treballadors i treballadores de l’administració pública. Per això, “Volem que abans que acabe 2020 els professionals i les professionals de les administracions públiques posseïsquen la capacitació d’exercir les seues competències, per igual, en les dues llengües cooficials. Les nostres administracions no poden ser l’origen de discriminacions ni d’exclusions, ni, encara menys, castigar el desig de viure en valencià, que és un dret legítim. Per això, durant el mes de març iniciarem una ronda de reunions amb els partits polítics amb representació a les Corts Valencianes i el president de la Generalitat Valenciana”, ha dit Badenes.

A l’acte han acudit representants institucionals i personalitats del món social, cultural, polític i educatiu valencià. També el vicepresident segon del Consell, secretaries autonòmiques i direccions generals de la Generalitat Valenciana, diputades i diputats a les Corts Valencianes, diputades i diputats provincials, membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, adjunta primera de la Sindicatura de Greuges, regidores i regidors de l’Ajuntament d’Elx, representants de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i de la Universitat d’Alacant, representants de sindicats, partits polítics, editorials, entitats culturals valencianes, catalanes, balears, nord-catalanes i Amigues i Amics d’Escola Valenciana.

Trobades 2020: Arrels de vida, llavors de futur

Escola Valenciana ha recordat els forts lligams de l’entitat amb Elx. Ciutat que va acollir a principis dels 80 la Festa de la Primavera, el precedent més antic de les actuals Trobades d’Escoles en Valencià.

Les festes per la llengua tindran enguany a eslògan “Arrels de vida, llavors de futur”, un lema que ens recorda al Camp d’Elx, amb el seu entorn d’extensa i valuosíssima terra fèrtil. Amb les Trobades 2020, Escola Valenciana retrà homenatge a la mestra i política Empar Navarro i Giner, per a mantindre viva la memòria d’aquelles persones que han contribuït a la recuperació de la nostra llengua i la dignificació de la nostra cultura. Mestres en una època pròdiga en debats d’idees, en transformacions polítiques, en reivindicacions exigides per la misèria i les desigualtats, en models educatius en pugna, el més innovador reclamant ser l’avantguarda de les petites i grans revolucions quotidianes.

 

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!