Un dia després de la celebració de la 37a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera Alfarb 2022, hem de fer balanç d’un dia memorable que va convocar la nostra comarca a participar en l’espai participatiu on es visualitza l’estat de salut de l’ensenyament en valencià i la vitalitat de l’ús social de la nostra llengua. Abans que res, però, la Coordinadora de Centres vol agrair totes les persones i entitats que han col·laborat perquè la 37a Trobada fora possible, per a ser el referent del nostre model educatiu i per a ser l’aparador dels projectes culturals i socials que compartim amb altres col·lectius.
La Trobada que celebràrem ahir, diumenge, 3 d’abril, a Alfarb ha sigut un esdeveniment extraordinari pel fet que eixim d’un llarg període de pandèmia que ha dificultat el funcionament de les comunitats educatives i ha angoixat la ciutadania pels contextos de crisi econòmica que ha originat. Més d’un centenar llarg de comunitats educatives i d’entitats socials van constituir l’oferta de tallers interactius i paradetes cíviques, inspirades en la figura i obra de l’intel·lectual i assagista suecà Joan Fuster, per qui commemorem els cent anys del seu naixement. Uns altres tallers i paradetes, s’han basat en reivindicacions mediambientals, que conviden a dedicar l’any 2022 a conéixer i defensar el riu Magre, per mitjà d’una oferta d’activitats i actes programats a les poblacions que viuen a les seues vores.
Tret d’això, també una bona quantitat de tallers interactius han buscat unes altres motivacions amb resultats imaginatius i d’enorme atractiu estètic i lúdic. Tots i cadascun dels tallers són mereixedors de reconeixement, com els tres tallers guardonats per ser el +original, el +educatiu i el +reivindicatiu, dotats d’acreditació nominal i 150 € per a adquirir recursos i materials escolars en els establiments comercials locals d’Alfarb i finançats per la Mancomunitat del Marquesat. En esta ocasió, varen ser guardonats el CEIP Lluís Vives d’Alzira, amb el taller ‘Portaentrepans’; el CEIP Montroi, amb el taller ‘Creacontes’ i l’IES Enric Soler i Godes de Benifaió, amb el taller ‘Nom periòdic’. La nostra enhorabona a tots tres.
No volem obviar el gran paper de coordinació realitzat per l’Ajuntament d’Alfarb, el qual ha proveït de recursos necessaris l’organització de la Trobada, aplicant les decisions preses al si de la comissió 37a Trobada Alfarb 2022, constituïda per àmbits de treball, en la qual estaven representats de la majoria de sectors socials i culturals de la població amfitriona.
Per acabar, ens agradaria proposar-vos que ens enviàreu les fotos que vàreu fer el dia de la 37a Trobada. Creiem que és important que la història visual de les Trobades de la Ribera tinguen una continuïtat en el temps i que cal garantir que les persones, les entitats i les comunitats educatives de la comarca tinguen l’oportunitat de formar-ne part. Animeu-vos a enviar-nos-les, amb la referència corresponent de centre educatiu, població, etc. Disposeu fins la darrera setmana del mes d’abril perquè nosaltres puguem publicar l’àlbum fotogràfic en el nostre compte digital i divulgar-lo.
Envieu-nos les vostres instantànies de la Trobada a trobadalaribera@gmail.com
Benifaió, 4 d’abril de 2022.
NOTA: Per a més informació de les iniciatives de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera – Escola Valenciana visiteu el nostre web www.gentdetrobada.org.