La 39a Trobada de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera celebrada el passat 21 d’abril a Benimodo va ser una Trobada extraordinària que es recordarà per molts anys al poble amfitrió i entre les comunitats educatives i entitats socials i culturals que ompliren de gom a gom carrers i places. Calia fer festa, fer festa pel valencià, fer festa per l’aprenentatge i ensenyament en valencià i la dignificació social de la nostra llengua, ara més que mai. Aquest caràcter extraordinari el devem al treball, a l’energia i a l’entusiasme d’una comissió organitzadora que va aconseguir que tot funcionara com un engranatge ben sincronitzat i que els àmbits organitzatius encaixaren a la perfecció.

Acte de benvinguda de representants institucionals

Com en les Trobades de la Ribera anteriors, el primer acte programat fou la benvinguda als representants institucionals. Es tracta de l’acollida que realitza el poble amfitrió de la Trobada a les institucions locals, comarcals i autonòmiques que han enviat representació a la festa pel valencià.

Enguany, un centenar llarg de representants es reuniren a les antigues escoles uns moments abans de començar la cercavila cívica que recorreria els carrers de Benimodo i, principalment, el circuit de la Trobada. Cal remarcar, a banda d’una presència majoritària de regidors i regidores, d’alcaldes i alcaldesses dels pobles de la Ribera, que es va comptar amb la presència de diputats i diputades de la Diputació de València, encapçalats pel seu president, Vicent Mompó, alcalde de Gavarda i el propi alcalde de Benimodo i diputat de cultura, Paco Teruel, la presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Paqui Momparler, la presidenta del Consell Valencià de Cultura, Dolors Pedrós, i el president del Consorci Ribera i Valldigna i alcalde de Guadassuar Vicent Estruch. També assistiren a aquest acte de benvinguda diputats i diputades de les Corts Valencianes, Joan Baldoví i Benjamí Mompó i, de part d’Escola Valenciana, Alexandra Usó, la seua presidenta, i Montse Morales, de l’equip directiu de l’entitat valencianista. S’ha d’agrair també la presència d’Arcadi España, secretari d’Estat de política territorial del govern central. Com també era molt d’agrair l’assistència de Camina Andrés, filla del gran poeta valencià Vicent Andrés Estellés.

Durant els minuts que va durar l’acte de benvinguda, mentrimentres s’assaborien un bon café i unes pastes, salades i dolces, deferència de l’Associació d’Ames de Casa de Benimodo, i en un ambient distés, aquesta multitud de càrrecs institucionals va tindre ocasió de retrobar-se, un any després, per expressar el seu suport a les Trobades de Centres en Valencià de la Ribera. Les Trobades són un espai de participació comarcal gràcies al qual ens vertebrem territorialment i cohesionem la xarxa de comunitats educatives que treballen dia a dia per fiançar el model educatiu que implementa l’ensenyament i aprenentatge en valencià.

La cercavila cívica, un riu humà festiu i reivindicatiu

A les portes de les antigues escoles, on actualment hi ha la llar dels jubilats de Benimodo, i des de les 9,30 h, una maror de gent, més significativa cada minut que passava, incrementava la concentració de comunitats educatives, entitats socials i culturals. Era una maror que ocupava bona part de l’avinguda Germanies amb ganes de participar en la cercavila cívica, un dels actes més identitaris de les Trobades. Com una invitació a sumar-se a aquesta manifestació festiva i reivindicativa, el Grup de Danses de Benimodo va escenificar a peu de carrer una dansada popular que transmetia la ferma convicció en la recuperació del nostre folclore i la nostra música.

En la capçalera de la cercavila cívica s’havia situat la pancarta Som el futur darrere de la qual xiquets i xiquetes d’educació infantil sostenien aquest eslògan que situa les novíssimes generacions en un espai de protagonisme i d’importància per a una societat futura nodrida amb esperances compartides. Justament davant de la pancarta Som el futur, obrint camí a la cercavila, dos gegants d’aspecte digne seguien els ritmes dels tabals i les dolçaines dels xirimiters de Castelló. Així ho feien també els cabuts i les cabudes de Benimodo, entre els quals destacaven les figures del poeta Vicent Andrés Estellés i Didín Puig, amb un comportament més informal, amb unes ganes inevitables de ballar a cor què vols i de convidar els espectadors a contagiar-se de la festa. Ací i allà, durant tot el recorregut de la cercavila les torres humanes de la Muixeranga s’alçaven cap al cel, un símbol d’una terra i una gent que no es cansa de fer pinya quan l’objectiu és important.

Immediatament darrere dels portadors d’aquesta pancarta, la pancarta oficial de la 39a Trobada Benimodo 2024 creuava l’ample del carrer, desplaçada pels representants de la comissió organitzadora de la Trobada a qui correspon aquest privilegi. La comissió s’ha guanyat aquest privilegi, de sobra, durant els huit mesos que han durat els treballs organitzatius. Allí s’han pres les decisions i s’han realitzar les gestions per donar-li forma i contingut al dia gran de la Trobada i continuaran prenent-se’n per a dur endavant l’Agenda Any Trobada.

Com en cada edició de les Trobades, en aquest punt de la cercavila cívica, se situa una entitat social que reivindica propostes que incideixen en la qualitat de vida de la ciutadania de la comarca. Enguany, aquesta entitat és Xúquer Viu, que no sols lluita per la salut mediambiental del Xúquer, sinó per les condicions òptimes de supervivència d’altres rius i paratges fluvials de la comarca.

A continuació, justament darrere de la pancarta oficial de les 22 Trobades d’Escola Valenciana s’ajuntaven els representants institucionals de l’àmplia majoria de colors polítics, abanderant l’eslògan de les Trobades 2024 Fem poble, parlem valencià.

Finalment,va quatllant el tram de particicipació més multitudinari de la cervavila cívica, constituït per centenars de comunitats educatives i entitats comarcals, equipats amb estandards que els associen a una població, a un centre educatiu o a una AMPA o AFA, i a un racó de la Ribera. És costum que aquests estandards cridaners mostren eslògans propis, mencionen frases il·lustres o recalquen reivindicacions urgents i justes.

Posant el punt i final a la cercavila i creant la melodia sonora i rítmica de la manifestació multitudinària que ha convertit els carrers i places en un trànsit gegantí interminable de persones, famílies, visitants, veïns i veïnes, comunitats educatives i organitzacions socials, desfila la Banda Unió Musical de Benimodo, que condensa en l’ambient la sensació de festa, ingredient irreemplaçable de les Trobades de Centres en Valencià.

L’entaulat, la torre de guaita de la Trobada

Mentre s’hissa la pancarta oficial de la 39a Trobada Benimodo 2024 al fons de l’escenari i els representants institucionals s’agrupen al darrere de la pancara de les 22 Trobades d’Escola Valenciana d’arreu del país, la cercavila, com un riu de gent, desemboca davant de l’entaulat i dona peu als seus presentadors i presentadores a anomenar una per una les comunitats educatives que s’apropen a aquesta torre de guaita figurada .

Aquest riu de gent, ininterromput i tumultuós, avança entre una multitud que ha traçat un passadís d’aplaudiments i vítols. És el tram final d’una cercavila on esclaten les emocions contingudes i on l’acompanyament de les comunitats educatives, que les han seguides des de tots els llocs de procedència, els expressen el seu suport.

En escampar-se aquest riu de gent, els presentadors i presentadores de l’entaulat obrin el torn de paraules. El primer a adreçar-se a les persones que envolten l’entaulat és Paco Teruel, alcalde de Benimodo i diputat de cultura de la Diputació de València, el qual comença per donar la benvinguda a Benimodo a les comunitats educatives i entitats socials de la comarca. Paco Teruel continua dient que «la cultura és una ferramenta ben útil per a consolidar la identitat col·lectiva». «Per això, el valencià -afirma- és una llengua viva, en contínua adaptació als nous temps i en esperançadora expansió, i això és un estímul per a la convivència». I finalitza la seua intervenció «desitjant a totes i a tots que s’ho passeu molt bé en la 39a Trobada Benimodo 2024».

Acte seguit, Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera, subratlla que «els ajuntaments de la comarca són el puntal de la dignificació de l’ús social del valencià, en què la nostra llengua es mostra vital, dinàmica i plena d’energia als espais públics». Després, el president de la Coordinadora, remarca que «l’actual model educatiu, hereu de la LUEV, és un model educatiu d’èxit acadèmic que aplica paràmetres de qualitat educativa, que observa els principis de renovació pedagògica contínua i que fa gravitar el valencià com a llengua vehicular d’aprenentatge i ensenyament».

En l’últim torn de paraula, Vicent Mompó, president de la Diputació de València, proposa que «no ens hem de sentir avergonyits per parlar en valencià, perquè com diu l’eslògan de la 39a Trobada cal fer poble i parlar valencià allà on anem, allà on estem».

Una vegada acabats el parlaments, s’inicia el programa d’actuacions a l’entaulat, mentre la resta d’activitats, simultàniament, reben la visita dels xiquets i xiquetes que han vingut a la Trobada amb el propòsit de no passar-se per alt cap taller, parada, exposició o animació de carrer que els oferisca divertir-se, descobrir, aprendre i compartir.

Va encapçalar el programa d’actuacions d’entaular el Grup de Danses de Benimodo, un grup consolidat, pedrera viva del folclore valencià i que ha materialitzat dalt de l’escenari la màgia d’uns balls que conserven les tonades d’antany amb voluntat de ser intemporals.

Després d’aquest grup, han ocupat l’entaulat el Grup Trobada del CEIP Severí Torres de Castelló que és un grup musical fidel a la cita amb les Trobades de la Ribera, d’una llarga trajectòria, que versiona en valencià cançons que s’han fet populars en distintes èpoques.

A continuació, el Grup de Danses del CEIP Carrasquer de Sueca, que és un grup amb una llarga tradició nascut de les activitats extraescolars, compromés amb la recuperació del folclore valencià en aquesta població i de la mà de persones amb una vocació de pedra picada.

Després de quedar-nos bocabadats amb les tres actuacions anteriors, Matisos Aula Suzuki omplia l’escenari amb un grup nombrós de xiquetes i xiquetes que converteixen la seua experiència d’aprenentatge musical en les primeres manifestacions d’un virtuosisme innat que prompte aflorarà a la superfície.

La Coral Polifònica de Benimodo va ser creada el 1986 per persones amatents de la música coral. Solen participar en celebracions i actes que requereixen d’un conjunt de veus i d’unes interpretacions que inunde les sales de solemnitat. També han participat en nombrosos concerts i festivals, sense importar-los que siguen d’intercanvi o que hagen de desplaçar-se lluny de casa. A l’entaulat de la 39a Trobada Benimodo han cantat un repertori de temes que ha encantat el públic que els escoltava.

D’un estil musical a un altre, sense desmeréixer-ne cap! Perquè si la Coral Polifònica representa un format de fer i sentir la música, la Xaranga el Cantó de Benimodo representa l’essència de la música popular, l’energia que circula per les venes dels festers i les festeres en dies de festa grossa on tot el món està convidat. A l’escenari de la Trobada d’enguany, amb la Xaranga tocant i encadenant les peces musicals una darrere d’un altra, creiem respirar aquells aires de festa que ens curen de seguida els maldecaps del dia.

Per concloure ja el programa de l’entaulat del matí, a l’escenari de la 39a Trobada es va dur a terme l’acte de lliurament dels guardons atorgats per un jurat format per membres de l’AFA del CEIP Josep Gil i Hervàs de Benimodo a tallers participants en la Trobada considerats el +original, el +reivindicatiu i el +educatiu d’aquesta edició.

Aquests guardons, com en anteriors edicions, estaven patrocinats per la Mancomunitat de la Ribera Alta i per això mateix, la seua presidenta, Paqui Momparler, els en feu entrega a cadascun dels equips i els va fer donació també d’un recurs didàctic per a les seues respectives comunitats educatives consistent en una tauleta digital. Paqui Momparler ha pres la paraula per declarar que “la Mancomunitat de la Ribera ha estat, està i estarà per defendre la utilització del valencià a tot arreu i a fer-ne un ús institucional que es projecta per mitjà del conjunt de tasques i activitats programades, any rere any, per l’entitat comarcal que presideix”.

Enguany, els reconeixements van ser:

+ Revindicatiu
IES LA MURTA – ALZIRA
El compromís de la paraula

+ Original
ESCOLA INFANTIL PRADA – GUADASSUAR
Aventura cítrica

+ Educatiu
CEIP AUSIAS MARCH – ALZIRA
Titelles de conte

Tallers i parades, les dues cares d’una oferta participativa

A la 39a Trobada Benimodo 2024 han participat vora 150 tallers lúdics i parades cíviques. A més a més, pel perímetre que ocupava la Trobada hi havia pertot arreu animacions de carrers que atreien els visitants amb activitats i actuacions que no els deixaven indiferents. Cal saber que, quant els tallers, que les comunitats educatives poden triar lliurament la temàtica o el contingut. Tot i així, al formulari d’inscripció en la Trobada, l’organització els proposa uns altres temes. Enguany, n’hem fet dues propostes, els 100 anys d’Estellés i el projecte Escoles sostenibles ciutats sostenibles que en els darrers anys hem estat treballant per mitjà de jornades de formació, activitats, exposicions, etc.

Des de la passada Trobada, suggerim a les comunitats educatives la possibilitat d’explicar algun projecte educatiu, de centre o d’aula, com un complement al seu taller i amb aquesta finalitat els proporcionem una taula auxiliar en la qual l’equip humà del projecte puga interactuar amb les persones que s’interessen.

Una altra novetat ressenyable és els espais que creem a la Trobada per a les escoletes infantils o unitats d’educació infantil. Són espais sense mobiliari situat en una zona no transitable que està equipada amb elements perquè la xicalla puga seure al terra i desimboldre’s sense perill. Aquests espais s’omplin de recursos per a experimentar, sentir, percebre i relacionar-se amb altres xiquets i xiquetes de la mateixa edat, en una atmosfera més relaxada, menys estressant.

És una meravella recórrer el recinte de la Trobada per descobrir l’ampla oferta d’activitats que ajunta eixams de menuts i menudes participant en les propostes manipulatives dissenyades amb l’enginy de les comunitats educatives de la comarca.

+ a gust en valencià, 15a Jornada Gastronòmica

En aquesta 15a edició del +a gust en valencià, hem continuat aplicant els protocols de sostenibilitat mediambiental, com s’ha fet en les recomanacions de participació en la Trobada. Enguany també s’ha comptat amb el suport del Consorci Ribera Valldigna que, a banda de subministrar els coberts, plats, carmanyoles i envasos als bars locals, ha facilitat, com sempre, els contenidors de classificació de residus. Els seus educadors mediambientals desplaçats fins a Benimodo han sigut els encarregats d’explicar les directrius més elementals de la cultura de la sostenibilitat i de convidar als centres educatius a començar projectes propis per fer front a les conseqüènciers del canvi climàtic.

S’ha de dir que els comptats bars de Benimodo no han donat abast a l’allau de famílies, mestres i professorat i membres de les AMPA i AFA que han vingut a la Trobada amb la decisió presa de quedar-se a dinar per presenciar l’actuació de Dani Miquel i el seu grup.

Amb aquest motiu hem rescatat el projecte Taules ben parades, que convidava a dinar al carrer a una colla d’amigues i amics, de famílies, amb una taula tematitzada i amb uns comensals disfressats. L’abundàcia de parcs amb zones verdes de Benimodo ha facilitat la instal·lació d’aquestes Taules ben parades i la pràctica de la sobretaula com un costum mediterrani ben nostre en què la conversa i el goig de viure imperaven sense traves. Enguany hi ha hagut un èxit respectable de Taules ben parades perquè una dotzena han establit els seus dominis a l’ombra dels arbres i a l’abellidora fresca.

La cloenda, Dani Miquel i els Ma Me Mi Mo Músics

Un moment abans de l’actuació dels esperats Dani Miquel i els Ma Me Mi Mo Músics, Mª José Martinez, regidora de cultura, i Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera, pronunciaren les paraules de cloenda d’una 39a Trobada que ha revalidat l’èxit d’assistència i la intensitat de la festa pel valencià de les anteriors edicions.

Per la seua banda, Mª José Martínez ha destacat «la meua satisfacció personal per com ha viscut el poble de Benimodo la 39a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera» i ha reiterat «l’agraïment a totes les persones i entitats locals que han fet possible una Trobada que ha acollit milers de persones i ha convertit el poble en un referent per a la resta de la comarca».

Joan Cortés ha aprofitat el seu torn de paraula per proclamar que «un any més, dels quasi 40 anys d’existència, direm fins l’any que ve, un adéu que és un fins ara, a les comunitats educatives, claustres, AMPA i AFA, famílies, entitats socials i culturals de la comarca i persones que han vingut a Benimodo a expressar el seu suport al model educatiu d’aprenentatge i ensenyament en valencià, d’una manera festiva, alegre i reivindicativa»

A continuació, Dani Miquel i els Ma Me Mi Mo Músics, a l’enmig d’un estrèpid de veus discordants i entusiasmades, va començar l’esperat concert que ens va permetre viure la música, compartir-la i assaborir-la.

 

 

 

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!