Amb el lema “Joguets de trellat, joguets de profit”, la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera – Escola Valenciana reprén una campanya, que considerem necessària, a les comunitats educatives de la comarca. La campanya vol fer reflexionar les famílies davant del dilema de regalar joguets i animar els centres educatius a dur a terme projectes educatius que aclarisquen els dubtes de quins joguets posseeixen les qualitats necessàries per a entrar per la porta de casa i fer gaudir menuts i fadrins. També, a les aules, l’alumnat pot debatre els perfils de joguets que més els satisfà, per no caure en les trampes de llenguatge que contenen alguns anuncis publicitaris.
Els joguets són un producte més de consum, però pot cultivar actituds, emocions i comportaments, en una etapa madurativa i formativa, que deriven en conseqüències visibles que podem lamentar després, amb el pas del temps. Vivim una societat competitiva, amb valors marcadament materialistes, que fixa el nivell de benestar col·lectiu i/o individual en la capacitat de consumir, de malgastar i interpreta els valors socials, traduïnt-los en rendibilitat econòmica, aspra i dura. Estes característiques impregnen, sensiblement, la cultura industrial de la fabricació de joguets.
Al nostre entorn més pròxim, s’estan generant problemàtiques que devaluen la convivència del dia a dia i alimenten la infelicitat de les persones: com la incomunicació, el llenguatge de la violència, els conflictes emocionals, les conductes antisocials, les dependències insanes. Aprendre, però, unes actituds i no unes altres, aprendre a comportar-se d’una manera i no una altra, sentir-se d’una manera i no d’una altra, veure el món d’una manera i no d’una altra… costa la mateixa faena i reporta, quan es tracta de valors positius, beneficis que ens milloren a totes i a tots.
En este sentit, la nostra campanya “Joguets de trellat, joguets de profit” desitja posar l’èmfasi en l’educació de valors, en l’amistat, en l’aprenentatge cooperatiu, en l’alegria de compartir i no de derrotar, en la coeducació, en parlar i escoltar, en la intel·ligència emocional i les habilitats socials, en la sostenibilitat i els respecte al medi ambient.
No volem, però, realitzar esta tasca en solitari. Per això, convidem les comunitats educatives de la Ribera que se sumen al nostre projecte i organitzen activitats que ajuden a prendre consciència que jugar és el treball més important a què es poden dedicar els nostres xiquets i les nostres xiquetes i que la nostra responsabilitat és que els joguets, a banda de divertits, els ajuden a créixer, a sentir-se bé i a interactuar amb el món.
Seria magnífic que, després de les experiències educatives planificades al voltant dels joguets, ens n’enviàreu una crònica curta i unes quantes fotografies.