El 19 de setembre faltava Josep Lluís Doménech, un homenot valencià que va dedicar la seua vida a reivindicar la nostra llengua des de la seua faceta d’intel·lectual compromés amb el país i la seua altra faceta de dinamitzador cultural, incansable i agosarat.
Se n’ha anat massa jove i ha deixat moltes coses per fer. Com que era un patidor, patia per no acabar les qüestions que estaven en procés i per emprendre’n de noves, sentint l’agulló de les inquietuds que envaïen el seu cor, el seu cap i la seua ànima, si es pot parlar d’ànima des d’una concepció humanística i laica.
Ha estat un homenot que ha deixat una empremta en la història recent del País Valencià perquè ha estat un referent important per a la gent que ens dediquem, com ell, a restablir la dignitat del valencià i dignificar el seu ús, a treballar per la igualtat lingüística en este país nostre acomplexat i despersonalitzat i a plantar una llavor de futur que, quan germine, construïsca un país per a tots i per a totes, on sentir-nos feliços, que satisfaga les nostres expectatives de progrés social i econòmic.
Quan dic que se n’ha anat massa prompte ho dic en qualitat d’amic i de company de lluites, de cabòries i alegries de pam i mig, de projectes inabastables, de somnis farcits de realitats, de desitjos humils i de moltes penes digerides a poc a poc.
No sé què farem sense Josep Lluís, però una cosa que li agradaria molt és que continuàrem la seua feina, sumant esforços i compartint objectius i metes. La millor manera de recordar-lo és posant-nos al tall de feina.
A CONTINUACIÓ, UNS TRETS DE LA SEUA BIOGRAFIA
Doménech Zornoza, Josep Lluís
Data i lloc de naixement: 1952, Alberic (la Ribera Alta).
Activitat professional / acadèmica / cultural i literària
Mestre d’Educació Primària, llicenciat en Psicologia, llicenciat en Filosofia i en Ciències de l’Educació, doctor en Psicologia, professor de Valencià, professor de Pedagogia Terapèutica i professor especialista en Pertorbacions en Llenguatge i Audició.
Investigacions i premis
Avaluació de la introducció del valencià com a llengua a l’ensenyament; El valencià, llengua vehicular als ensenyaments mitjans; Estudi sociolingüístic d’un barri de València: Russafa; Presència social dels mitjans de comunicació; Influència social de la televisió. Premi a la contribució a la normalització lingüística del valencià, del 2002 (Generalitat Valenciana), pel llibre Diccionari bàsic de la comunicació, i premi extraordinari de doctorat. Ha rebut diversos premis de poesia, assaig i periodisme. Ha publicat diversos llibres de temàtiques i gèneres diversos: poesia, text, assaig, etc.
Algunes de les publicacions
El temps es trenca i Els colors de la mar (poesia); investigacions sobre ensenyament en valencià i del valencià, Normes del 32, ara i ací, i altres (assaig); Coneixement del Medi, Ciències de la Natura i Ciències Socials, Geografia i Història (text); Valencià pas a pas: Bàsic, Elemental, Mitjà i Superior, Els nostres verbs, Els pronoms febles, Accentuació i dièresi, Ortografia valenciana pas a pas. Gramàtica Valenciana, Quadern de controls, Frases fetes i locucions, etc. (gramàtica, ortografia i ensenyament del valencià); Diccionari bàsic de Ciències de l’Educació, Terminologia bàsica en didàctica i necessitats educatives especials, Diccionari bàsic de termes literaris, Diccionari bàsic de la comunicació i el Diccionari Bàsic de dret (diccionaris). Articles sobre temes de psicologia, pedagogia i llengua.
Ha treballat anteriorment com a psicòleg i cap de la Secció Psicopedagògica i com a director de l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de València; mestre d’Educació Primària; professor d’Educació Secundària; assessor de llengües maternes (valencià, castellà) del Centre de Professors de Torrent; assessor del conseller de Cultura, Educació i Ciència; professor associat de la Universitat de València del Departament de Didàctica i Organització Escolar.
Altres dades
President de l’associació cultural Obres o Trobes.
Vicepresident de la Societat Valenciana de Psicologia.
Membre del Col·legi Oficial de Psicòlegs del País Valencià, de la Societat Espanyola de Pedagogia, del Consell Assessor del Llibre de la Generalitat Valenciana, del Consell Assessor de l’Anuari de Psicologia, cronista oficial adjunt de Tous i de Xèrica.
Membre de la Junta de Govern de l’Associació de Cronistes del Regne de València.
Membre de jurats, comissions d’avaluació de treballs literaris, científics, pel·lícules i documentals.
Ha sigut director i membre del Consell de redacció de la revista Psicología y Pedagogía Aplicadas.
Col·laborador habitual de diverses publicacions periòdiques (Levante-EMV, El Punt, La Veu del País Valencià, Crònica, Superdeporte i El Boletín).
Ha rebut i ha impartit diversos cursos sobre temes diversos.
Fou elegit acadèmic per les Corts Valencianes el 15 de juny del 2001.
Nomenament: Decret 8/2001, de 27 de juny, del president (DOCV 05.07.2001).
Presa de possessió: 23 de juny del 2001.
Va faltar el 18 de setembre del 2016.