Ahir de vesprada, en la sala de plenaris de l’Ajuntament de Benimodo, hi va haver una reunió convocada per la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera per consultar la comunitat educativa del CEIP Josep Gil Hervàs i representants del teixit associatiu local davant la possibilitat d’organitzar la 39a Trobada de Centres en Valencià 2024. Esta reunió comptava amb el suport del govern municipal, per això mateix Paco Teruel, l’actual alcalde, i Mª José Martínez, regidora de cultura, hi van oficiar de moderadors, còmplices amables de la proposta que es feia. Meli Puig, regidora en l’oposició, hi va assistir també per expressar el seu suport a la iniciativa.
Cal saber que l’any 1998, Benimodo ja va ser la població amfitriona de la 13a Trobada, la qual va constituir un esdeveniment que va comptar amb una acollida extraordinària per part del poble i va reunir centenars de comunitats educatives de tota la comarca i milers de visitants que ompliren de gom a gom carrers i places d’este poble tranquil, hui convertit en un referent comarcal pel seu programa d’activitats artístiques i culturals.
En esta ocasió, vint-i-sis anys després de l’anterior Trobada, el teixit social i educatiu ha fet de nou una passa avant, per unanimitat i amb entusiasme, per organitzar la 39a Trobada, en l’actualitat amb un model que ha evolucionat per transformar-se en una convocatòria que no es limita al dia assenyalat de la festa pel valencià sinó que ofereix a Benimodo i a la comarca una Agenda Anual plena d’activitats i projectes.
En paraules de Paco Teruel, «Benimodo valora com un tresor el valencià, l’educació i la cultura com un patrimoni col·lectiu que cal conservar i enriquir perquè puga traslladar-se a les generacions futures de valencianes i valencians en les millors condicions possibles, per a ser socialment útil i per a ser un vincle emocional que cohesione la nostra societat».
L’Ajuntament de Benimodo ha impulsat l’Aula Didàctica Didín Puig, una dona que és un exemple d’activisme social que cal tindre present en una època en què es produeix una relaxació de valors humanístics. En este sentit, l’estima per la llengua que compartim ha de ser un instrument de convivència i d’inclusivitat que es fa visible ja a les aules. La 39a Trobada impulsarà l’Aula Didàctica Didín Puig i reforçarà el vincle entre la figura de Didín Puig i el poeta Vicent Andrés Estellés, que el 2024 farà 100 anys del seu naixement, el qual va residir a Benimodo uns quants anys de la seua vida. Al voltant d’estes dues figures significatives, s’organitzaran activitats per a les comunitats educatives de la Ribera.
Durant el transcurs de la reunió, Joan Cortés, president de la Coordinadora, va insistir a afirmar que «les Trobades de la Ribera són una festa comarcal pel valencià, una convocatòria que fa pública l’estima pel valencià i escenifica la identificació d’una comarca per l’ensenyament en valencià».
A partir de les conclusions d’esta reunió prèvia, ara cal treballar el document que es convertirà en el conveni que s’aprovarà en un pròxim plenari de l’Ajuntament de Benimodo, en el qual s’exposaran les condicions i les garanties per organitzar la 39a Trobada i els continguts i la planificació de l’Agenda Any Trobada 2024. Després, la constitució de la Comissió Organitzadora de la Trobada començarà el camí per donar forma a una Trobada que, com es va aprovar també ahir, se celebrarà diumenge 21 d’abril de 2024.
Per acabar, volem remarcar que la 39a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera és una de les Trobades organitzades per la Federació d’Associacions per la Llengua Escola Valenciana, la qual, en la passada Jornada d’Estiu de Muro d’Alcoi de primeries de juliol va escollir l’eslògan “Fem poble, parlem valencià” per al conjunt de les festes pel valencià.