NOTA DE PREMSA 25/03/2024

La consulta d’Alfarb no beneficia a ningú

L’Ajuntament d’Alfarb vol fer una consulta popular sobre l’escriptura del nom del poble. Aquesta decisió s’ha reclectit en un acord de plenari en el que l’actual alcalde i únic regidor del PSPV-PSOE i els quatre regidors del PP votaren a favor de la consulta. Per la seua banda, els quatre regidors de Compromís, firmants d’un acord de legislatura amb el PSPV-PSOE, van votar en contra de la proposta. La consulta pretén preguntar als veïns i veïnes d’Alfarb amb quina consonant final se senten més identificats, amb la b o amb la p.

Fa un grapat d’anys aquesta controvèrsia va protagonitzar debats en la població del Marquesat, fins i tot discussions apassionades. Encara sort que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua fa anys, en el seu nomenclàtor toponímic valencià, ha aclarit tots els dubtes d’aquest cas i d’altres semblants gràcies al treball incansable i erudit dels seus acadèmics i acadèmiques, que per a això està l’AVL des de la seua creació el 1998. Per si es passava per alt les funcions d’aquesta institució, en la reforma de 2006 del nostre Estatut d’Autonomia l’AVL «va quedar reconeguda com l’únic organisme competent en la regulació del valencià, així com una de les institucions estatutàries valencianes».

I què diu l’AVL de l’ortografia correcta d’Alfarb? Que Alfarb s’escriu amb b final. Com han arribat a aquesta conclusió? Aplicant criteris rigorosos de les denominacions toponímiques que han sigut donats a conéixer en un document de la pròpia AVL titulat «Criteris per a la fixació de la toponímia valenciana», un document de 220 pàgines que compta amb una primera edició el 2015 i una segona, digitalitzada i actualitzada, el 2023, en què els acadèmics i les acadèmiques de l’AVL han estat treballant molt de temps per no deixar cap denominanió toponímica en mans de la improvisació, evitant així que la seua tasca es desprestigiara.

L’elaboració d’aquests «Criteris per a la fixació de la toponímia valenciana» ha comptat amb la col·laboració de molts especialistes en diferents camps del saber i s’ha valgut de l’experiència acumulada d’un grapat de tècnics multidisciplinars. Finalment, amb intenció de contrastar-ho amb la casuística internacional s’ha demanat l’assessorament del Grup d’Experts de les Nacions Unides en Noms Geogràfics (GENUNG).

Però quina és la qüestió de fons de la consulta? Ho ignorem, però és poc encertat furgar en la cendra de qualsevol conflicte social perquè pot reviscolar alguna flama inesperada. I més quan es demanen, arbitràriament, opinions personals per mitjà d’una iniciativa municipal que no reconeix l’autoritat científica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i que, per tant, es converteix en un acte de deslleialtat institucional. Potser, amb la seua rudimentària perspectiva política, l’actual primer edil d’Alfarb i el grup municipal que s’ha sumat a la convocatòria, no saben que estan fent el llit a unes altres opcions polítiques que s’alimenten d’enfrontaments i de conflictes artificials per rascar un pessic de vots en les eleccions.

En la nostra opinió, la governabilitat saludable i profitosa d’un poble no s’ha d’edificar amb campanyes populistes sinó amb una bona gestió municipal i amb projectes de futur dels quals es beneficie la ciutadania. Per favor, deixeu d’utilitzar el valencià com a excusa per a dur a terme campanyes populistes que no beneficien ningú.

COORDINADORA DE CENTRES EN VALENCIÀ DE LA RIBERA.

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!