Enguany, set centres d’ESO i Batxillerat de la Ribera s’han inscrit en l’edició 2023 de la Lliga de Debat de la Xarxa Lluís Vives. Per a cambiar impressions i compartir experiències, la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera ha organitzat una minijornada centrada en la ‘Dinàmica de grups per a participar en el debat’, a càrrec de Joan Conejero. Aquesta minijornada està adreçada als preparadors i preparadores dels grups d’alumnes que ara mateix es preparen per a superar cada cicle de selecció i arribar a les finals. Un altre del objectius de la minijornada és estimular l’arrelament d’aquest concurs de debats a la comarca i fer créixer la participació de més centres educatius.

Però, què és la Lliga de Debat?

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una competició d’oratòria en la qual diversos equips d’estudiants de diferents centres docents debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat.

Qui pot participar a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat?

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat està adreçada a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i Formació Professional d’entre 15 i 18 anys, de la Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya del Nord i Sardenya.

Els equips han d’estar formats per un mínim de 3 i un màxim de 5 estudiants del mateix centre educatiu i estar representats per un/a capità/na que serà un/a docent del centre educatiu on estudien els membres de l’equip. Cal garantir la diversitat de gènere en la composició de l’equip.

Quins són els objectius de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat?

La Xarxa Vives impulsa des de l’any 2014 aquesta competició dialèctica amb els següents objectius:

Millorar les habilitats comunicatives dels participants que es troben en l’etapa formativa.
Fomentar l’adquisició de competències transversals com són la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs, la planificació i la presa de decisions.
Proveir al professorat d’una eina d’innovació docent per al desenvolupament personal de l’alumne en l’àmbit del multilingüisme.
Crear un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.
Oferir a l’alumnat un primer contacte amb la universitat.

 Com es desenvolupa la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat?

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat consta de fases locals (classificatòries) i d’una fase final.

Fases locals

Cada centre docent s’inscriu com a participant a una universitat de la Xarxa Vives. Les fases locals es disputen entre els equips dels centres inscrits a una mateixa universitat. L’equip guanyador de cadascuna de les fases locals es classifica per a la fase final.

Fase final

En ella, competeixen els equips guanyadors de cada fase local, en representació de la universitat de referència.

Tema de debat

Enguany debatrem sobre la qüestió següent: «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?»
El tema serà el mateix per a tota la competició, tant per a la fase local com per a la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat.

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!