Escola Valenciana remarca la importància de normalitzar el valencià per a accedir a la funció pública en l’aniversari de les Normes de Castelló

Web Escola Valenciana, 17/12/2016

L’any 1932 entitats i personalitats del món de la cultura i la política varen acordar el sistema ortogràfic comú a tot el País Valencià. Aquest conveni es va materialitzar en l’adopció de les Normes de Castelló. Avui és el cinqué any que Castelló per la llengua, plataforma de la qual forma part Escola Valenciana – Col·lectius de Castelló, ha organitzat una sèrie d’actes al llarg dels mesos de novembre i desembre, que han culminat avui dissabte en una jornada festiva i reivindicativa.

Escola Valenciana celebra la junta ordinària a Castelló amb la intenció de commemorar el 84 aniversari de les Normes de Castelló.
Sota el lema «Castelló batega en valencià», Castelló per la llengua ha desenvolupat durant tot el dia actes commemoratius de les Normes del 32. La Pèrgola del passeig Ribalta ha acollit una fira d’entitats, un taller de dimonis amb Botafocs, contacontes, tallers de la mà de Conlloga Muixeranga de Castelló i Muixeranga de Xàtiva i, per a acabar, Miquel Gil ha sigut l’encarregat de cloure el 84 aniversari de les Normes Ortogràfiques del Valencià. A més, aprofitant aquesta data tan assenyalada, les coordinadores comarcals que formen Escola Valenciana s’han reunit a Castelló per desenvolupar la junta ordinària corresponent al mes de desembre. L’entitat cívica ha agraït a l’Ajuntament de Castelló que li haja obert les portes del Consistori.

Per al president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, amb la celebració d’aquesta efemèride tan important per a la unitat de la llengua «fem valdre l’estima col·lectiva de compartir el valencià, independentment de quina siga la llengua primerenca.»

En aquesta línia, Moreno ha remarcat: «avui tenim un registre estàndard que enforteix la nostra llengua gràcies al consens al qual arribaren gramàtics, lingüistes, periodistes, escriptors, l’any 1932, amb la ratificació de les 34 regles que conformen les Normes de Castelló.»

Normes de Castelló, BIC Immaterial

Escola Valenciana ha felicitat el Consell per l’aprovació del decret que declara Bé d’Interés Cultural Immaterial les Normes de Castelló: «és un pas endavant reconéixer la gran aportació de les persones de diferents àmbits i tendències polítiques que van formar part de la Societat Castellonenca de Cultura i l’acord històric al qual van arribar en benefici del present i futur de la llengua.» El president de l’entitat cívica ha declarat que «ara com ara demanem al Govern valencià un pacte i un compromís semblant amb la introducció del valencià com a condició indispensable per a exercir un lloc de treball funcionarial.»

A més, la Federació d’Associacions per la Llengua ha volgut incidir en la importància de la diversitat dialectal dels pobles valencians «com a riquesa cultural», atès que «en cada poble parlem el valencià amb diferents accents» i, alhora, «comptem amb un eix lingüístic regit per la comunitat científica, la màxima autoritat en matèria de llengua, que posa l’accent en la unitat de la llengua i invalida amb major rotunditat els secessionistes.»

Amb tot, Escola Valenciana ha destacat que «el valencià és un regal, i volem compartir-lo amb tothom, volem que el valencià siga llengua d’ús habitual a tots els àmbits i eina de cohesió social com a qualsevol país amb un idioma normalitzat i, com a tal, és urgent tindre una ràdio i una televisió pública, així com la implantació de la plena competència lingüística com a requisit per ser funcionari.»

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!