Dilluns, 30 d’octubre, a les 20 h, es va inaugurar l’exposició titulada “Paisatges d’aigua al Xúquer” que ha reunit el conjunt de fotografies premiades per Xúquer Viu. A més a més, s’han exposat també els panells que repassen la trajectòria d’aquesta entitat ecologista abocada a defensar la supervivència del riu Xúquer i de les zones humides associades al seu ecosistema, més enllà de la representació simplista d’una xarxa fluvial únicament al servei de la producció agrícola de la comarca i el subministrament d’aigua de boca per als seus habitants.
Jose Antonio Roig, alcalde d’Albalat, després de donar la benvinguda als assistents, va recordar la pertinença d’aquesta exposició a l’Agenda Any Trobada 2023 i que, de vesprada, està oberta als veïns i veïnes de la població i de matí, als grups escolars del CEIP Ausiàs March i de l’IES Sucro que la visitaran en companyia dels seus respectius tutors i tutores i tindran l’ocasió d’escoltar, durant la visita guiada, les explicacions que els faran i Roger Pons i Isidre Pegenaute, membres de Xúquer Viu.
A continuació, Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera – Escola Valenciana, va destacar que “Xúquer Viu i la Coordinadora, des de la seua creació el 2003, mantenen una vinculació especial perquè comparteixen l’interés que el Xúquer siga considerat principalment un ecosistema fluvial associat a zones humides característiques. Les dues entitats opinen que cal redreçar el riu per rescatar-lo de la sobreexplotació, per dotar-lo de suficient cabal ecològic i per aconseguir un grau de protecció mediambiental sobre la seua fauna i flora, en harmonia amb les explotacions agrícoles i la població humana”
En aquest sentit, cal recordar que el propassat 21 d’octubre centenars de persones ompliren el Pont de Ferro d’Alzira per proclamar ben alt que al Xúquer no li sobra aigua, “ja que és un riu sobreexplotat, ja que el seu cabal s’ha reduït en les últimes dècades de manera notable, sobretot la seua conca baixa”, com així indica el manifest que convocava aquesta concentració.
Convé destacar que, com va dir Paco Sanz, portaveu de l’entitat, durant l’acte inaugural de l’exposició “Paisatges d’aigua al Xúquer” a la Casa del Bou d’Albalat de la Ribera, “el futur del nostre riu està amenaçat per l’existència de centenars de pous il·legals a la Manxa Oriental, ara legalitzats; per la reducció dràstica de precipitracions en la seua capçalera, com a conseqüència del canvi climàtic”. “A pesar d’aquesta sobreexplotació”, va continuar dient Paco Sanz, “intenten emportar-se les escasses aigües del riu a unes altres zones per satisfer els regadius d’allí, molts d’aquests fruit d’expansions o reconversions agrícoles”.
És per això que Xúquer Viu veu amb preocupació el Conveni per subministrar aigua del nostre riu al Vinalopó durant els pròxims 10 anys, acordat recentment per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Acuamed i la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, exactament 278 Hm3. El problema és que és una irresponsabilitat fixar una quantitat de cessió d’aigua durant un període de 10 anys perquè no es té en compte les condicions mediambientals del riu, any rere any, ni s’assegura l’existència o no d’aigües sobrants en època de sequera, ni les futures necessitats de les poblacions de la Ribera, en situacions humanes extremes.
Per a Joan Cortés, “les persones de les poblacions assentades a la vora del riu Xúquer hem de crear vincles emocionals amb riu que sacia la set, rega els nostres camps i està ben present en les nostres cases. Per a crear aquests vincles emocionals, hem de deixar de viure d’esquena al riu que bateja la comarca i construir coneixement, basant-nos en la importància de la seua existència”.
Amb aquesta finalitat, les comunitats educatives de la comarca han de treballar a les aules projectes educatius transversals que combinen informació, experiències i adquisició de coneixement, un cada curs acadèmic. Quant als Ajuntaments, és important que creen espais d’ús social, en la proximitat del riu, per practicar esport, passar el dia amb amics i familiars o dur a terme alguna activitat centrada en l’observació de la gran riquesa paisatgística i vital que se’ns ofereix.