Dilluns passat, 30 de gener, Ester Rincón i Joan Cortés, en representació de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera, mantingueren una reunió de treball amb Voro Montanyana, president del Consorci Residus Ribera Valldigna i el seu equip, format per Àngel Rodríguez, gerent del Consorci, i els representants de Síntesis y Acción, Javi Ruiz i Manu, l’empresa que gestiona la seua àrea de comunicació.

La finalitat de la reunió era treballar les línies de col·laboració del Consorci en la 38a Trobada Albalat 2023 referides al protocol de sostenibilitat i proveïment de recursos per a la campanya «Escoles sostenibles, ciutats sostenibles»; una campanya desenvolupada per la Coordinadora de la Ribera que va nàixer a la Trobada d’Alzira, la qual, fins ara, ha generat formació, quaderns de treball i jornades de debat al voltant de les conseqüències de la crisi climàtica i la creació de continguts i metodologies que han de generar les comunitats educatives de la comarca.

Fa unes quantes setmanes, la Coordinadora de la Ribera, com a portaveu de la Comissió Organitzadora de la 38a Trobada, va adreçar al Consorci una sol·licitud en la que fonamentava la seua petició perquè «les darreres Trobades de la Ribera han estat vinculades a projectes i propostes mediambientals (…) que no han quedat restringits a les quatre parets de les aules sinó que han significat un estímul social per cultivar els valors mediambientals» i perquè hi calen «iniciatives per difondre la importància de treballar junts contra els efectes de la crisi climàtica, cada vegada més greus i més visibles al nostre voltant».

Què demanàvem al Consorci Residus Ribera i Valldigna? Demanàvem col·laboració de l’entitat «per reduir l’empremta ecològica de l’organització de la 14a Jornada Gastronòmica ‘Més a gust en valencià’ en la que les característiques d’aquest esdeveniment de restauració produeix un excés considerable de residus de plàstics d’un sol ús en atendre milers de consumicions i racions alimentàries».

La resposta no hauria pogut ser més favorable perquè durant el transcurs d’aquest encontre s’abordaren qüestions que milloraven la naturalesa d’aquesta col·laboració, limitada al proveïment de gots, plats, coberts, bosses i recipients d’envasat de racions, per a fixar la mirada en l’elaboració conjunta del protocol de sostenibilitat mediambiental de la Trobada.

En aquest apartat, s’inclourà, a més, l’aportació de contenidors específics per a destriar els residus generals produïts durant la celebració de la Trobada, l’assistència d’educadors mediambientals i futurs projectes divulgatius i educatius, en els quals no solament es promoga els principis de les 3 R, sinó conceptes associats als hàbits de consum, als models de producció i econòmics alternatius, a les energies netes i renovables… I, sobretot, a la capacitat de les nostres comunitats educatives, de les nostres ciutats, per transformar-se a si mateixes mitjançant models operatius de sostenibilitat, individuals i col·lectius.

Per acabar, les paraules que va pronunciar Voro Montanyana, president del Consorci, hi són un bon resum de l’intercanvi d’idees i de propostes que es van compartir durant aquesta reunió: «el Consorci Residus Ribera Valldigna és la primera resposta al repte d’enfrontar-nos a l’allau de milers de tones diàries de residus produïdes pels nostres pobles i ciutats. Representem una roda de l’engranatge que variarà la seua funció i importància segons la futura capacitat de les comunitats humanes a desenvolupar models alternatius que comencen en la producció i acaben en el consum».

A parer de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera, el model educatiu, les comunitats educatives, i les nostres administracions públiques han de ser protagonistes i capdavanters de les iniciatives que ens encaminen a aquestes transformacions, tan necessàries com urgents.

 

 

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!