Raonem amb Vicent Climent, un escriptor veí d’Alfarb, del qual l’Editorial Reclam publicarà “El castell d’Alfarb”. Este llibre formarà part de la col·lecció “Pertot”, un catàleg de llibres que l’editorial codirigeix amb la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera – Escola Valenciana.
Què t’ha motivat a escriure un llibre sobre el castell d’Alfarb?
Fa anys vaig publicar un treball sobre el castell, perquè era un edifici històric molt poc conegut. Moltes persones del poble desconeixien que hi havia un castell. Ara, ja rehabilitat, el que he volgut és donar a conèixer la història d’eixe edifici a través de la documentació arxivística.
El que queda del castell original es troba encastat entre cases i carrers. Què s’ha perdut de la construcció original?
En origen, era una torre àrab i unes muralles que l’envoltaven, però amb la conquista cristiana les muralles es van fer créixer i s’uniren a la torre amb voltes de canó donant-li un aspecte més senyorial. Això és el que ara queda.
Hi ha cap document que descriga com era en la seua època d’esplendor?
S’han perdut algunes estances que s’havien afegit al voltant de la construcció per a ús de la senyoria. Aquestes estances es van mantenir mentre hi hagué vassalls moriscos, però després de l’expulsió, l’edifici es va desmantellar i caigué en una ruïna crònica.
L’origen del castell és islàmic. A banda del castell, quina empremta ha deixat la civilització islàmica al poble? I no em referisc sols a l’arquitectònica.
L’origen és islàmic, però es reaprofitaren algunes peces romanes per a la seua construcció. Pel que fa a l’empremta islàmica al poble tenim el mateix topònim: al-Khârb, el despoblat, nom que donaren els àrabs al lloc on es van assentar, fent referència a l’antic poblament romà. Tenim la toponímia menor: Ondara, Alquible, Almaguer; part de la trama urbana; moltíssim vocabulari d’ús corrent i costums que fins fa pocs anys encara eren vius com la separació entre homes i dones en els seguicis fúnebres. Sense oblidar-nos de la gastronomia.
Creus que és important que els veïns i les veïnes d’Alfarb recuperen la memòria històrica del seu poble. Ens pots dir per què?
És importantíssim. Pel que fa qüestions immaterials, com són els costums, hem de saber perquè els nostres avantpassats feien les coses com les feien, perquè s’expressaven com s’expressaven i perquè vivien com vivien. I pel que fa a vestigis materials hem de recuperar el màxim d’elements d’altres èpoques. El castell és important però també és important una reixa de forja, una rajola de ceràmica antiga, una cantonera de pedra o un atzucac o carreró sense eixida, com és el portellet. Tot això és patrimoni que enriqueix la singularitat del poble.
Eres un escriptor prolífic. És una feina, un entreteniment…? Quin aspecte de l’ofici d’escriptor t’atrau més i per què?
És un entreteniment, perquè no visc d’això. De tota manera has de fer molta feina per escriure i publicar, però com diu el refrany “Càrrega a gust, no pesa”. I el que més m’atrau és poder compartir maneres de veure el món amb els lectors.
Com a historiador, quines lliçons penses que ens dona el transcurs de la història?
La història ens dona moltes lliçons però les persones som alumnes molt dolents de la història, perquè sovint es repeteixen errors que no s’haurien de repetir. La intolerància, la insolidaritat, l’autoritarisme, no s’haurien de repetir. El poc respecte pel medi ambient i la falta de civisme tampoc. Pel que fa al castell, la història ens dona la lliçó que hem de tindre més cura del nostre patrimoni i mirar el poble amb altres ulls.
Per què recomanes la lectura del teu llibre?
Dona a conèixer un edifici singular, dins del conjunt de torres àrabs de terres valencianes, que té una trajectòria històrica lligada a la població morisca i que té un valor patrimonial important per al poble.
Ja vas publicar a «Pertot», la col·lecció codirigida per l’Editorial Reclam i la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera, el llibre «Acosta’t a la Ribera», una guia per visitar la comarca, el qual ha tingut molt bona acollida. Creus que és interessant la iniciativa de crear aquesta col·lecció? Què hi trobes d’interessant?
La iniciativa és interessant perquè ofereix materials auxiliars per als docents i alhora són lectures divulgatives i pràctiques per al públic en general, fins ara sobre turisme de proximitat o canvi climàtic. Són llibres fets des de casa nostra, sense ànim de mirar-nos el melic i amb vocació i possibilitat de tindre una projecció global.