La ruta en bicicleta pels ullals d’Albalat és una activitat inclosa en l’Agenda Any Trobada Albalat 2023, de la 38a Trobada de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera que es va celebrar el 23 d’abril a la població, i pertany al projecte ‘Pertot acosta’t a la Ribera’, que es planteja l’objectiu d’ensenyar paratges naturals i urbans, tresors del nostre patrimoni que passen desapercebuts als riberencs i riberenques d’altres punts de la comarca per mitjà del format de visites guiades en les quals tenen la veu cantant persones sàvies enamorades del seu poble. A parer de la Coordinadora de la Ribera, aquesta experiència és una excel·lent manera de crear lligams emocionals amb la comarca, de vertebrar-la territorialment i socialment i de compartir projectes en què els reeencontres i la construcció de coneixements compartits és substancial.

Aquesta ruta pels ullals d’Albalat ha sigut organitzada i duta a terme per l’associació Senillera d’Albalat, a qui agraïm una activitat que, de segur, no decebrà ningú, ben al contrari contagiarà l’interés per continuar participant en visites guiades que obrin les portes de bat a bat dels pobles de la Ribera.

Característiques

• Recorregut en bicicleta
• 14 quilòmetres
• Per camins asfaltats plans
• Amb explicació en cada ullal
• Durada aproximada: 3 hores

Situació geogràfica i valoració de la visita

Albalat està situat a la Ribera Baixa en un territori pla vora el riu Xúquer i l’Albufera. I això vol dir que l’aigua, que és l’element fonamental per a viure, està estretament relacionat amb el poble, tant per la proximitat al riu com per la quantitat d’aigua subterrània que hi ha el terme, que brolla de milanta ullals, fonts i brolladors, i que és un dels pulmons de l’Albufera; de fet, més del quaranta per cent del terme forma part del parc natural i és l’únic municipi que sense tindre part de la llacuna hi està inclòs.

Ací ens centrem en eixa aigua, en la que brolla en el terme, i més concretament en uns quants ullals, que resseguim en forma de ruta. Els ullals són surgències d’aigua subterrània d’una qualitat excel·lent i com a conseqüència un lloc ideal on sobreviuen espècies de fauna i flora que han desaparegut d’altres zones, sobretot les més sensibles a l’alteració i la pèrdua de la qualitat de l’aigua; són refugis de biodiversitat.

Ruta pels ullals de la Senillera, la Mula, les Ànimes i l’Ullal Gros

La ruta que es planteja té catorze quilòmetres llargs i sis parades per cinc dels ullals d’Albalat on explicarem què són els ullals, qui hi viu (fauna i flora) i curiositats sobre l’origen dels noms de cada un. El terreny és pla i transcorre per camins de terme asfaltats amb poc de trànsit i en bon estat. Per la distància que té la farem en bicicleta.

Ullals de la Senillera

Restaurats en la primera dècada del segle, s’hi pot observar la làmina d’aigua lliure de vegetació, la séquia d’aigua clara amb bova i lliris exuberants i una vegetació aquàtica, de ribera i arbòria ben rica amb tamarits, salzes i àlbers, entre altres.

De l’ullal de la Mula a l’ullal de les Ànimes

Entrarem en la Fleixinera i ja al paisatge obert i infinit de la marjal, arribarem a l’ullal de la Mula. És un bon lloc per a observar l’avifauna en la passejada agradable que hi ha fins a l’ullal de les Ànimes, el més menut dels ullals i només visible quan el caixer de l’Escorredor va quasi buit.

L’Ullal Gros

La ruta arriba a l’Ullal Gros, que, com diu el nom, és el que té unes dimensions més grans. Amb vora mil dos-cents metres quadrats i un diàmetre de cinquanta metres, té el fons recobert de vegetació com el llimac i el llepó.

Des de la darrera parada podem tornar al punt d’eixida pel mateix camí de la Mola, per a on s’haurà vingut, o pel caminàs del Morelló i el camí de Palmella.

<Clica en el l’enllaç per veure l’àlbum de fotos de la ruta>

 

 

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!