La Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera – Escola Valenciana adreça una carta a les comunitats educatives de la comarca per animar-los a continuar desenvolupant activitats relacionades amb el canvi climàtic, una temàtica en la qual té molta incidència els actuals models de producció, la societat de consum i els estils de vida d’una humanitat que condicionen de forma negativa l’estat de salut del planeta Terra, posen en perill la supervivència dels ecosistemes i ens situen en un procés d’autodestrucció preocupant. Les solucions per a esta emergència climàtiva passen per augmentar-ne la conciència col·lectiva a nivell planetari, canviar els sistemes econòmics i estils de vida de la humanitat i aplicar polítiques dràstiques de sostenibilitat mediambiental. En este escenari, els centres educatius, les famílies i els àmbits socials pròxims tenen un paper extraordinari a fer.
Reproduïm íntegrament la carta adreçada a les comunitats educatives.
Amigues i amics de la Coordinadora de Centres:
Des de fa uns anys ençà, la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera s’ha interessat, i molt, pels projectes educatius i la dinamització social de temàtiques mediambientals, vinculades al canvi climàtic, a les directrius científiques de sostenibilitat i a les iniciatives que organitzen les comunitats educatives per buscar respostes gestionades de forma cooperativa.
Motivats per este interés, publicàrem en la nostra col·lecció Pertot, de l’editorial Reclam, un quadern de treball titulat «Què és això de l’emergència climàtica?», que es convertí en un curs de formació. Així mateix, vam oferir un altre curs de formació sobre Horts Escolars Ecològics, dut a terme per enginyers i professionals de l’Estació Agrícola Experimental de Carcaixent, el qual va comptar amb el suport del Servei de Producció Ecològica i Innovació de la Direcció General de Desenvolupament Rural. Prèviament, l’àmbit de treball sobre sostenibilitat, de la 35a Trobada d’Alzira, ja va fer-ne propostes de mobilitat i alimentació sostenible sota el lema «Salvem el clima».
Ara, quan el curs escolar finalitza i enceteu el cicle de planificar-ne un altre, vos demanem que continueu programant activitats relacionades amb el canvi climàtic i que desenvolupeu projectes que siguen una resposta pedagògica a una temàtica que dia a dia ocupa els grans titulars dels mitjans de comunicació i és una de les principals preocupacions de les persones que observem com el nostre planeta es consumeix a ritme accelerat i com la seua vida exuberant se sobreexplota. El canvi climàtic no és un malson passatger ni un fenomen cíclic de la natura. És una catàstrofe mediambiental davant de la qual hem de prendre mesures necessàries, a escala mundial, per tal d’evitar que s’agreuge més la situació.
Si, finalment, decidiu organitzar activitats educatives sobre l’emergència climàtica, de qualsevol format i amb qualsevol temàtica, inclogueu-les en la programació general del vostre centre, informeu-ne del desenvolupament a l’AMPA perquè hi participe i divulgueu-les en l’àmbit social més pròxim, a través de webs, xarxes socials o documents informatius. Vos oferim també la possibilitat de participar en la propera Trobada, exposant els vostres projectes educatius.
Per acabar, vos demanem que ens feu arribar la informació puntual de la realització de les activitats sobre l’emergència climàtica, a fi de tindre’n una panoràmica global dels centres educatius de la comarca. Envieu-nos la informació a trobadalaribera@gmail.com.
Gràcies per la vostra col·laboració, gràcies per la vostra implicació solidària.
Rebeu les nostres salutacions més cordials.
Benifaió, 25 de maig de 2022
COORDINADORA DE CENTRES EN VALENCIÀ DE LA RIBERA – ESCOLA VALENCIANA