Ester Rincón, coordinadora de la Jornada
Dissabte 6 de maig se celebrarà a Corbera la jornada “Eines per combatre el canvi climàtic”, fruit del treball en xarxa de diverses organitzacions comarcals i en l’àmbit del País Valencià que treballen per la cura i protecció del medi ambient, entre elles, la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera, Descobrim Junts i Intersindical Valenciana.
La jornada forma part de l’Agenda Any Trobada 2023, d’Albalat de la Ribera, i anirà adreçada al professorat, a les famílies i a totes les persones interessades en un tema tan important com és l’educació ambiental.
En la situació d’emergència climàtica que vivim, resulta necessària la recuperació de la naturalesa a l’entorn escolar, sent aquest un espai privilegiat per al desenvolupament de la conscienciació, sensibilització i coneixement de l’entorn natural, bàsic per al benestar i la salut de les persones.
En aquest sentit, la Jornada pretén donar ferramentes per a abordar la crisi climàtica des dels espais educatius i també fer valdre la importància d’establir lligams entre les persones i la terra.
La Jornada comptarà amb la inestimable presència de Heike Freire, referent internacional en la transformació educativa i el desenvolupament humà en contacte amb la natura. Heike ens ajudarà a reflexionar sobre un enfocament educatiu que promou la salut, el benestar i el desenvolupament holístic de les persones, des dels valors de la cura i l’amor per la terra.
Seguidament, disposarem d’una taula redona en la qual participaran quatre professionals de l’educació i ens mostraran les seues experiències docents, entre elles, Lluï Ortiz, directora de l’escola infantil El Castell de La Pobla Llarga, amb la ponència “Aprenentatges de vida a l’educació infantil”, la qual expressa que “fent servir situacions d’aprenentatge que sorgeixen dia a dia, es creen projectes de vida on l’educació es converteix en una eina de transformació social a la recerca d’un món millor”.
També conformarà la taula Fernando Pérez, amb la ponència “Arribar a la terra des de l’aula de primària” en la qual transmetrà la seua idea que aplica diàriament al CEIP Attillio Bruschetti al qual treballa actualment, i que suposa una aposta ferma pel respecte als ritmes, interessos i necessitats de la infància.
Comptarem també amb Alícia Gallego, directora de l’escola infantil Tulell d’Alzira amb la ponència “Més enllà dels projectes” i amb Pepe Viana, mestre del CRA Oleana amb la ponència “Conèixer per entendre i respectar”.
Seguidament, tindrem l’oportunitat de conèixer el projecte Biciart, per Josep Codonyer, professor de l’IES Massanassa.
Finalment, podrem visitar l’exposició en la qual, organitzacions com Xúquer Viu, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, el Voluntariat Mediambiental de Corbera i la Ribera en bici-Ecologistes en Acció, ens compartiran diversos materials i obres artístiques de gran interés.
La Jornada serà de gran utilitat per a la pràctica als centres educatius i a l’entorn familiar. Serà una jornada engrescadora, un tastet de totes aquelles pràctiques i reflexions que ens ajudaran a sacsejar consciències i sensibilitzar a les persones de la necessitat i, al mateix temps, la urgència i la possibilitat de caminar cap a la construcció d’un món més amable i connectat en la natura.
Us esperem!