Dimecres, 13 d’octubre, va començar, a l’Escola d’Adults «Enric Valor» d’Alzira, el curs formatiu «Horts Escolars Ecològics», adreçat a les comunitats educatives de la Ribera i reconegut com a activitat formativa per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport (DOGV 9/08/2021). Este curs formatiu està impartit per professionals adscrits al Servei de Producció Ecològica i Innovació, DG de Desenvolupament Rural, de l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent, coordinats per Alfons D. Gento, un expert en ciències ambientals i enginyer tècnic agrícola amb una llarga trajectòria com a especialista en agricultura ecològica.

El curs formatiu està adreçat al professorat dels centres educatius de la comarca i el seu objectiu principal és facilitar-los la formació i l’assessorament necessaris per introduir-los en els cultius ecològics d’un projecte educatiu que és transversal per a les assignatures curriculars, que constituirà una experiència vivencial molt útil per a aprendre la dinàmica del treball en equip, la planificació i l’execució d’un pla anual que barreja coneixements científics i humanístics relacionats amb la transició cap a una societat més ecològica i sostenible i la recuperació de la saviesa popular de molts segles, ara mateix postergada davant el fenomen de la globalització mundial.

La Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera – Escola Valenciana col·labora amb este projecte educatiu perquè va ser una proposta nascuda al si de l’àmbit de treball sobre sostenibilitat mediambiental de la comissió organitzadora de la 35a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera Alzira 2020. En esta línia, l’entitat social dedicada a impulsar l’ensenyament en valencià en la comarca i a proposar accions per tal de dignificar l’ús social de la nostra llengua, considera que els projectes comarcals com este, adreçats a les comunitats educatives, són una oportunitat excel·lent d’albirar el futur de nous models educatius, plantar la llavor de les respostes educatives dels nostres centres a reptes urgents com l’emergència climàtica, la sobirania alimentària i la reivindicació de models productius més respectuosos amb la salut del planeta i la qualitat de vida de la humanitat.

Així mateix, a la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera li ha interessat este projecte educatiu per la recuperació de la riquesa lingüística i etnològica associada a usos i formes del llenguatge relacionats amb l’agricultura tradicional, una bona part desapareguts, fossilitzats o en fase de desaparéixer: els fenòmens meteorològics i les estacions de l’any, la denominació de la flora i de la fauna característiques, de les feines de camp i de les seues eines, els refranys i les frases fetes, les receptes culinàries i els seus ingredients, el llenguatge expressiu i comunicatiu col·loquial, el vocabulari ideològic, els productes de la terra i el nom de les tècniques agrícoles, el cançoner popular i els anecdotaris, la narrativa popular, etc.

El curs formatiu compta amb la participació d’una trentena de persones que s’han interessat per traslladar el seu aprenentatge a les seues comunitats educatives d’origen i servir d’estímul perquè es formen equips de gestió, amb professorat i membres de les AMPA, que comencen a fer funcionar els horts escolars, amb l’assessorament dels i de les professionals que imparteixen els diferents continguts del curs.
El curs està constituït per 15 sessions de treball, entre sessions teòriques a l’aula de l’Escola d’Adults «Enric Valor» d’Alzira i sessions pràctiques realitzades a l’hort escolar del CEIP «Tirant lo Blanch» d’Alzira i a les instal·lacions de l’Estació Experimental Agrícola de Carcaixent, reflectides en un programa que es pot consultar clicant damunt d’este enllaç, amb un calendari que comença el 13 d’octubre i finalitza l’1 de desembre de 2021.

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!