El terme és accidentat pel sector sud-oriental amb les muntanyes que limiten amb la comarca de la Costera (345 metres en la Penya Roja, que és el punt més elevat), i es caracteritza bàsicament per l’oposició entre la zona de les serres (al sud-est) i les terres de cultiu, el pla (al nord-oest). Els nuclis de població estan ubicats en la zona final del glacis d’erosió, a excepció del Riurau i del Tossalet, situats ambdós en tossals de poca elevació.

Hidrològicament el terme està drenat per una densa xarxa conformada per barrancs que prenen inicialment la direcció de sud-est al nord, si bé en arribar a la planura giren cap a l’oest. Així, està creuat entre d’altres pels barrancs de Pelaburros (o de la Font de Carcaixent), de Matilde (o de la Casa dels Frares) i del Tossalet (o del Racó); sent el principal de tots el del Realenc (o del Pinar dels Frares) que s’anomena de Barxeta a la Pobla Llarga, Carcaixent i Alzira.


Aproximadament una tercera part del terme és ocupada per pinars i matollars. Els conreus s’estenen sobre la resta de terrenys, quasi tots de regadiu, gràcies a l’aigua del riu d’Albaida a través de les séquies de Rafelguaraf, del Tossalet i de Berfull, que formen part de la Séquia Comuna de l’Énova (400 ha) i de pous (490 ha). Cal destacar que el tarongerar constitueix gairebé un monocultiu (750 ha) i que la superfície de secà és poc important (unes 30 ha).

El clima és mediterrani, amb hiverns suaus i estius calorosos. Les mitjanes tèrmiques oscil·len entre els 9º de gener i els 26º d’agost. La superfície cultivada suposa aproximadament el 56,7 % del total, mentre que la inculta ocupa el 37,5 % i està coberta per vegetació de pins, romers i altres espècies menors de tipus mediterrani. Les estructures agràries es basen en una propietat de la terra molt distribuïda, amb un alt índex de minifundisme, i cal ressaltar el fet que aproximadament un 25% dels terrenys de reg són propietat de carcaixentins (un 33% dels propietaris).

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!