Al terme municipal de Rafelguaraf hom té constància de l’existència humana durant la prehistòria, per haver-se trobat restes de materials d’un taller lític de principis de l’Eneolític al barranc de la Font de la Figuera.

De principis de la història cal citar la troballa de dues moles d’època preromana —de tecnologia ibèrica, per tant—, aparegudes al paratge de l’Olivar Redó, al mateix camí Reial de Benigànim. I també se sap, per testimonis verbals, que almenys en un parell de llocs, tant del nucli urbà de Rafelguaraf com del Tossalet —on han aparegut dues monedes romanes—, aparegueren enterraments que no es pot descartar que en algun cas es pogueren tractar de necròpolis romanes.

No obstant això, no és fins l’època islàmica que comença a haver-hi informació sobre Rafelguaraf, que en els seus orígens era una mena de poblament musulmà de caràcter privat o ramader, que evolucionaria en segles posteriors cap a una alqueria, doncs hi ha documentació que acredita l’existència d’una mesquita així com d’uns banys àrabs. La mesquita estava situada en la base de l’actual església, i els banys en el curs de la séquia que vorejava el poble pel sud, la part més baixa de la població, passant pel morerar de la mesquita cap a ponent del nucli urbà.La xarxa de séquies deriva de la Séquia Comuna de l’Énova, de la qual es té constància documental ja en 1316, encara que hom creu que ja s’hi fa referència en el mateix Llibre del Repartiment (mitjans del segle XIII) i, fins i tot, s’assenyala la possibilitat que tinguera un origen romà. Després de la conquesta del rei Jaume I, però, la població continuà sent mudèjar en la seua totalitat. Els nuclis de població del terme pertanyien en època foral (1244-1707) a la ciutat de Xàtiva, formant part del que en alguns moments es va anomenar Quarter de l’Énova, és a dir, una de les quatre parts en què s’integraven les poblacions del terme particular de la ciutat; encara que també s’anomenà Castelló i les Énoves.

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!