Al Realenc es té constància de l’existència de col·lectivitats humanes, perquè s’hi han localitzat tallers lítics de principis de l’Eneolític (al Pla de Brunet i la Font del Senill) i també de materials de l’Edat del Ferro-I i del Bronze (a la Cova de Xàtiva).

No obstant això, ja en temps medievals, sembla que el Realenc té el seu origen en una donació efectuada l’any 1247 pel rei en Jaume I a l’orde dels Dominicans, segons s’afirma que constava en el Llibre del Repartiment de Xàtiva, desaparegut en l’incendi de 1707. A aquest orde va pertànyer ininterrompudament fins la desamortització de 1835. De l’antiga casa dels Frares queda, entre altres, un oratori dedicat a la Mare de Déu dels Desemparats; capella que recull elements historicistes en una façana amb decoració a la gòtica, senzilla, tal com correspon a un oratori d’una explotació agrícola per a culte particular.

Com hem assenyalat adés, en el segle XVIII, entre 1720 i 1778, va estar en litigi la possessió del Realenc entre els Dominicans i les autoritats de Xàtiva contra les de Rafelguaraf i els successius titulars de la senyoria, tot arribant a ser terme de Rafelguaraf durant un any. Com a conseqüència de la desamortització de Mendizábal, el Realenc va passar a ser propietat privada. En 1851 estava en mans de la família Reig Bigné, i, posteriorment, ja en el segle XX, de la família Oriol y Urquijo.

Durant la Segona República, i només iniciada la Guerra Civil, el Realenc va ser col·lectivitzat —rebatejat amb el nom de Comunidad el Progreso— per una comissió formada pels sindicats CNT i UGT de forma unitària. De l’administració d’aquesta comunitat, se n’ocuparen les societats obreres de totes les poblacions limítrofes (Carcaixent, Simat de la Valldigna, Barxeta i Rafelguaraf) però també de Xàtiva, l’Énova i la Pobla Llarga. Des de l’estiu de l’any 1995 és propietat dels germans Canyamás, potser els empresaris citrícoles més importants del País Valencià.

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!