EL REALENC

El Realenc (o el Pinar dels Frares) és una pertinença del municipi de Xàtiva que, amb 10,38 km², constitueix, segons he llegit a la premsa, la major explotació agrícola del País Valencià. Els habitants residents a hores d’ara són a penes una família, si bé fins fa alguns anys hi havia famílies dels treballadors de la finca (aproximadament unes 36 persones). Els nuclis habitats en aquells moments eren els Mollons —situats a 1.670 metres de Rafelguaraf— (67 metres d’altitud, amb uns 24 habitants), així com la Casa dels Frares —situada a 2.700 metres de Rafelguaraf— (75 metres d’altitud, amb uns 12 habitants).

El relleu és molt accidentat pel sector nord-oriental, amb les muntanyes que limiten per llevant amb la Valldigna (amb 425 metres d’altitud al Molló Alt, que és el punt més elevat), i es caracteritza per l’oposició entre la zona de les serres (al nord-est) i les terres de cultiu, el pla (a l’oest). Els nuclis que hi havia habitats estan ubicats en la zona mitja del glacis d’erosió.

Hidrològicament està conformat per una gran xarxa de barrancs que prenen en principi la direcció de nord-est a sud-oest, si bé en arribar a contactar amb l’obstacle de les serres del terme de Rafelguaraf giren cap a l’oest. Està drenat per les canalitzacions de la zona plana abancalada per al conreu dels cítrics, i pels barrancs de Pere i dels Covarxons, on hi ha l’origen del barranc anomenat de Barxeta, que rep el nom de barranc del Realenc o del Pinar dels Frares des que entra al terme de Rafelguaraf. Després de les últimes transformacions sofertes per la finca del Realenc, una meitat aproximadament és ocupada per pinars i matollars. Els conreus s’estenen sobre la resta, amb regadiu a degoteig gràcies a l’aigua dels pous de reg. El tarongerar hi constitueix un monocultiu.

Rep els nostres butlletins informatius.

 

T'informarem de les novetats de la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera. Podràs donar-te de baixa en el moment en què ho desitges amb un sol clic. Moltes gràcies.

gràcies per subscriure't!